1. Haberler
  2. Nedir ?
  3. Zona Hastalığı Nedir? Hangi Belirtilere Sahiptir? Türleri Nelerdir?

Zona Hastalığı Nedir? Hangi Belirtilere Sahiptir? Türleri Nelerdir?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Zona Hastalığı Nedir? Zona hastalığı, vücuda giren varicella zoster adlı virüs nedeniyle oluşan cildin enfekte olması durumudur. Varicella zoster adlı virüs, suçiçeği hastalığına da neden olmaktadır. Bu nedenle, geçmişinde suçiçeği hastalığı olan kişilerde zona hastalığı da görülebilmektedir. Aksi durumda ise, suçiçeği olmayan bireylerde zona hastalığı oluşamamaktadır. Zona hastalığının genel yaş ortalaması ise, 50 yaş ve üzeri olmaktadır. Ancak, yaş konusunda herhangi bir sınırlama da bulunmamaktadır.

Zona hastalığı, toplum içinde gece yanığı ismiyle de bilinmektedir. Suçiçeği hastalığı sonrasında sinirlere ait köklerde uyur şekilde kalan varicella zoster adlı virüs, zona hastalığına sebep olmaktadır. Bu virüs, vücudun bağışıklık sisteminin hassaslaştığı ve zayıfladığı dönemlerde aktif hale gelmektedir. Bağışıklık sistemi ise, enfeksiyon, hastalık, ilaç ya da yaşlanma nedeniyle zayıflayabilmektedir. Bunun yanı sıra; stres, yorgunluk, depresyon gibi psikolojik sorunlar da bağışıklığı zayıflatmaktadır.

Zona Hastalığı Hangi Belirtilere Sahiptir?

Zona hastalığı, ciltte döküntülere neden olan bir hastalıktır. İlk belirtisi ise, yüksek şiddette yaşanan ağrılar olmaktadır. Bunun yanı sıra; ateş ya da halsizlik gibi durumlar da gözlemlenebilmektedir. Ciltte yaşanan döküntüler ise, hastalığın önemli belirtilerindendir. Bu döküntüler, kırmızı renkte ve su kabarcığı şeklinde olmaktadır. Bu kabarcıklar, iltihaplı bir duruma da dönüşebilmektedir.

Suçiçeğine benzeyen bu hastalık, tüm vücutta olmamaktadır. Ciltte yaşanan döküntüler, tek bir bölge ile sınırlı kalmaktadır. Bunun yanı sıra; baş ağrısı, baş dönmesi, ateş, mide bulantısı, karın ağrısı ve yorgunluk gibi belirtiler de yaşanabilmektedir. Bu hastalık, sırt, göğüs, bacak, kol ve boyun gibi bölgelerde görülebilmektedir.

Zona Hastalığı Türleri Nelerdir?

Zona hastalığı, çeşitli türlere sahiptir. Bu türler şu şekilde sıralanmaktadır:

  1. Oftalmik Zona: Göz kapakları ve alın bölgesinde, çeşitli lezyonların ortaya çıktığı zona türüdür. Bu zona türü, kanama ve ağrı gibi belirtilere de sahip olmaktadır.
  2. Oral Zona: Sert damak ve dil çevresinde görülen bir zona türüdür.
  3. Kranial Zona: Baş ile boyunda ağrı görülen bir zona türüdür.
  4. Otik Zona: Baş dönmesi ile kulakta çınlama gibi belirtilerin görüldüğü türdür.
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Zona Hastalığı Nedir? Hangi Belirtilere Sahiptir? Türleri Nelerdir?
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin