1. Haberler
  2. Van Haber
  3. Vali Bilmez’den inci kefalı koruma tedbirlerine inceleme

Vali Bilmez’den inci kefalı koruma tedbirlerine inceleme

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Muradiye ilçesinde İnci Kefalı balığının üreme alanlarında 15 Nisan-15 Temmuz arasında uygulanacak av yasağı tedbirlerini inceledi.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Akkuş’tan çalışmalar hakkında bilgi alan Vali  Bilmez, Van Gölü’nde yaşayan inci kefalının, neslinin 15-20 yıl önce tükenmek üzere olduğunu söyledi.

Üniversitenin başlattığı çalışmalar sayesinde bölge halkında balıklara karşı farkındalığın oluştuğuna dikkat çeken Vali Bilmez, şöyle konuştu:

“İnci kefali Van Gölü’nün tuzlu sularında yaşıyor ancak üremesini tatlı sularda gerçekleştiriyor. Bu üreme 15 Nisan ile temmuz ortalarına kadar devam ediyor. Yöre halkı geçmiş dönemlerde daha çok üreme döneminde bu balıkları avlıyordu. Bu nedenle inci kefalı üremesini gerçekleştiremiyordu. Bu balığı üreme dönemi olan 15 Nisan-15 Temmuz arasında avlamak yasak. Bu kapsamda Tarım ve Orman İl, ilçe müdürlükleri ile jandarma ekiplerimiz 24 saat esasına göre çalışıyor. Balıkları korumak için ekiplerimiz devriye geziyor. Çocukların da inci kefali balığına sahip çıktığını görüyoruz. ‘Babam balığa gitti.’ diye ihbar eden çocuklarımız var. Bu iyi bir aşama, bu balığa sahip çıkmamız gerekiyor.”

Vali Bilmez, bölgede 15 bin kişinin geçimini inci kefalından sağladığına işaret ederek “Kentte 14 balıkçı kooperatifi, 160 tekne var. Yasal dönemlerde teknelerle yıllık yaklaşık 15 bin ton balık avlanıyor. Bu da önemli bir geçim kaynağı oluyor. Koronavirüs sebebiyle her şey kısıtlandığı için vatandaşlarımız inci kefali göçünü bir süre izleyemeyecek. En kısa sürede salgının bitmesini, hayatın normale dönmesini temenni ediyorum” dedi.

Bilmez’e ziyaretinde Muradiye Kaymakamı Erkan Savar ile İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yüksel Yiğit de eşlik etti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Vali Bilmez’den inci kefalı koruma tedbirlerine inceleme
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin