1. Haberler
  2. Van Haber
  3. İnci Kefalı Balığının zorlu yolculuğunu izlediler

İnci Kefalı Balığının zorlu yolculuğunu izlediler

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, dünyada sadece Van Gölü’nde yaşayan ve üreme döneminde suyun akışının tersine uçarak tatlı sulara göç eden İnci Kefaliının engel tanımayan zorlu yolculuğunu izledi.

İnci Kefalı balığı her yıl 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında üremek için Van Gölüne dökülen akarsulara göç ediyor. Bu göçünü suyun akışını tersine uçarak yapan İnci Kefallerinin bu görsel şölenini de her yıl binlirce meraklı heyecanla izliyor.

Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, balıkların üremek için girdiği Tuşba ilçesindeki Akköprü Deresi, Erciş Balık Bendi ve Muradiye ilçesi Bendimahi Çayı’nda inceleme yaparak balıkların göçünü izledi.

İnci Kefalının Van’ın sembolü olduğunu belirten Vali Bilmez, “Balıkların göçünü her yıl binlerce insan izliyordu. Ancak bu yıl koronavirüs pandemisi buna engel oldu. İnşallah memleket bu pandemiden kurtulur insanlarımız Van’ın sembolü olmuş bu balığı tekrar burada izlemeye gelir. Bu manzarayı sadece Van Gölü’nde görmekteyiz. En ciddi göçün yaşandığı derelerden biri de Erciş Deliçay üzerinde bulunduğumuz yerdir. Bunun 20 yıl öncesini de biliyorum. Gerçekten günümüzde sahiplenme konusunda ciddi bir noktaya gelindi. Balığın gramajı da büyüdü. Bunda da İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün, jandarmamızın, üniversitemizin özel bir gayreti var. Balığa ilk sahip çıkan Prof. Dr. Mustafa Sarı ve şimdi bu görevi sürdüren Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş hocamıza teşekkür ediyorum” dedi.

Van halkının İnci Kefalını sahiplenmeye başladığını dile getiren Vali Bilmez, “Şimdi şehir merkezindeki Akköprü Deresi’nde de balıkları görebiliyoruz. Bunun ilimizin ekonomisine ve turizmine ciddi bir katkı sağlayacağına inanıyorum. 14 kooperatifimiz var ve yüzlerce aile geçimini bu balıktan sağlıyor ” diye konuştu.

Son günlerde sıkça gündeme gelen kaz sürülerinin balıkların göç ettiği bölgede beslendiği yönündeki sorunun çözüme kavuşturulduğunu vurgulayan Vali Bilmez, gerekli tedbirlerin alındığını ifade etti.

Van YYÜ akademisyenlerinin geçmişten bugüne balık izleme noktalarının hayata geçilmesinde büyük rol oynadığını dile getiren Rektör Prof. Dr. Hamdullah Şevli ise “Uçan Van balıklarımız akıntının tersi yönünde önüne çıkan engelleri uçarak, zıplayarak geçiyor.  Bu yıl yağış çok fazla oldu. Dolayısıyla suyun hızı da fazla. Ancak buna rağmen balıklar yaklaşık 23 kilometrelik göç yolculuğunu südürüyor” şeklinde konuştu.

İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş da, Balıkçılık ve Su Ürünleri  Şube Müdürlüğü ekiplerinin gece gündüz sahada çalıştığını hatırlatarak, balığın korunması için emek veren her kuruma teşekkür etti.

20 yıl önce nesli tükenmek üzere olan inci kefalinin koruma çalışmalarıyla günümüzde geldiği noktaya dikkat çeken Van YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş ise “Şimdi Valimiz, rektörümüz, kurum müdürlerimizle bugün balık göçünü izlemeye geldik. Aslında bu bir farkındalıktır. Binlerce insan buraya balık göçünü izlemeye geliyor. Bundan 20 sene önce yok olma noktasına gelen balık türü bugün il yönetimimizi ortak bir paydada buluşturdu. Bu bütün Türkiye’ye örnek olacak bir çalışmanın geldiği noktadır. Bir balığın etrafında kenetleniyoruz. Yani korursak doğal kaynakların bize geri dönüşü böyle oluyor. Ancak koruyamazsak doğal kaynaklar bize büyük zararlar olarak geri dönüyor” diye konuştu.

Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez’e, incelemelerinde ve balık göçünü izlimede Erciş Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Nuri Mehmetbeyoğlu, Muradiye kaymakamı ve Muradiye Belediye Başkan Vekili Erkan Savar, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yüksel Yiğit de eşlik etti.

Haber Kaynağı: Van Valiliği

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İnci Kefalı Balığının zorlu yolculuğunu izlediler
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin