1. Haberler
  2. Nasıl Yapılır ?
  3. Cinsiyet Belirleme Nedir? Tüp Bebek Tedavisinde Cinsiyet Belirleme Yapılabiliyor Mu?

Cinsiyet Belirleme Nedir? Tüp Bebek Tedavisinde Cinsiyet Belirleme Yapılabiliyor Mu?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gebelik heyecanı başlar başlamaz cinsiyet ile alakalı farklı bir heyecan durumu daha başlar. Tahmin edilenler veya bu konuda ipucu değerlendirdiğini dile getirenler eksik olmazken cinsiyetin belirlenmesi konusunda doktorun söyleyeceği kesin bilgi beklenir. Cinsiyet anne ve baba için farklı bir bekleyiş olmasına karşılık yine de bazıları için daha farklı bir konumda olabilir. Bundan dolayı da cinsiyet belirlemenin ne olduğu veya nasıl yapılacağı konusunda olan yaklaşımlar farklı olmaya başlamıştır.

Bir bebeğin cinsiyetinin belli olması döllenmeden hemen sonra netlik kazanır. Aslından en başından beri cinsiyetin ortada olduğunu söylemek mümkün olur.

Bunu anlamak için doktorlar:

  • En az 12 haftalık olmasını bekler,
  • Dış genital organ şekillenmelidir,
  • Yanılma olasılığını düşürmek ister.

Bu nedenle bebeğin cinsiyeti dışarıdan en az 3 aylıkken seçilmeye başlar. Bunun daha öncesinde belli olsa da doğal yolla oluşmuş olan bir gebelikte bunu anlamak daha erken zaman diliminde mümkün olmaz.

Cinsiyet Belirleme ve Tüp Bebek İlişkisi

Doğal yollar ile gebe kalamayan bir anne baba adayının tüp bebek yapmak istemeleri bazen cinsiyetle alakalı olasılıkların önceden bilinir olup olmadığını merak etmelerine neden olabilir. Cinsiyetin belirlenmesi oldukça erken zamanda belli olsa da tüp bebek yapan doktor ve ekipleri bu konuda ek olarak çalışmada bulunmaz. Çünkü amaçları döllenme ve sağlıklı embriyo transferi üzerine kuruludur. Bunun için tüp bebek yaptıranlar aynı zamanda bebeğin cinsiyetini belirleme imkanını da elde etmezler. Tüp bebek ile cinsiyet belirleme hakkında aşağıda bilgi verdik.

Ülkemizde Yasal Boyutları

Bu konuda tüp bebek merkezlerinde bazı bilgilendirmeler olmasına karşılık aslında gerçekliği yansıtmaz. Çünkü yasal koşullara bağlı olarak gerçekleşen bir konudur. Ülkemizde uygulanan kurallar gereği tüp bebek yapılırken cinsiyet belirleme ve buna göre transfer yapma gibi bir durum söz konusu değildir. Doğal akışın değişmesi ve farklı anlayışların ortaya çıkmasını engellemek adına bu tarz bir ahlaki önlem alınması sonucu ortaya çıkmıştır. Merkezler tarafından Türkiye sınırlarında böyle bir hizmet verilmez.

Yurtdışında Yapılabilir Mi?

Kıbrıs ve diğer Avrupa ülkelerinde tüp bebek merkezleri bu konuda hizmet verir. Tüp bebek transferinden hemen önce anne ve baba adayının talebine göre cinsiyet belirleme işlemi yapılabilir. Yasal olarak izin verilen sistemleri tercih ederek cinsiyete karar verebilirsiniz. Yine de kesin bir sonuç veya işlem olmadığını bilerek hareket etmeniz daha doğru olacaktır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Cinsiyet Belirleme Nedir? Tüp Bebek Tedavisinde Cinsiyet Belirleme Yapılabiliyor Mu?
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin