1. Haberler
  2. Van Haber
  3. Başkale’de depremzedelere çelik konstrüksiyon evler yapılacak

Başkale’de depremzedelere çelik konstrüksiyon evler yapılacak

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İran’ın Hoy kentinde meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremde hasar gören Başkale ilçesindeki mahallerde incelemelerde bulunarak vatandaşlarla bir araya geldi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, beraberindeki Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Ak Parti Van Milletvekilleri Osman Nuri Gülaçar, İrfan Kartal, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yüksel Yiğit ile birlikte deprem bölgesine geldi.

Helikopterle depremin hasar verdiği mahalleleri havadan inceleyen Bakan Soylu ve beraberindekiler, daha sonra Özpınar mahallesine geçti. Buruda İl Jandarma Komutanlığında görevli kadın astsubaylar tarafından karşılanan Bakan Soylu, kadın astsubaylara karanfil vererek 8 Mart kadınlar gününü kutladı. Vatandaşların yoğun ilgisi ile karşılanan Bakan Soylu, çocuklarla yakından ilgilenerek sohbet etti. Bakan Soylu, daha sonra deprem bölgesinde yapılan çalışmalar hakkında toplanan depremzede vatandaşlara açıklamalar yaptı.

Başkale’de ne gerekiyorsa yapılacağını ifade eden Bakan Soylu, “Aklımız hep buradaydı. Milletvekillerimizle, sayın valimizle, AFAD’daki arkadaşlarımızla buraya gelen bakan yardımcılarımızla sürekli olarak görüş alışverişinde bulunuyorduk. Tekrar size geçmiş olsun dileklerimizi iletiyorum. Allah beterinden korusun. Allah bir daha böyle bir afetle karşı karşıya bırakmasın. Öncelikle Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın geçmiş olsun dileklerini, selamlarını, muhabbetlerini bir kez daha iletmek istiyorum. Bütün çalışma arkadaşlarımız burada. İlk günden itibaren Kızılayımızdan sivil toplum örgütlerine kadar, kimse buradan ayrılmadı. Gücümüz yettiğince birlik ve beraberlik içerisinde olmaya çalıştık. Sizlere çok teşekkür ediyorum. İlk andan itibaren ‘aman ne olacağız, nasıl olacağız’ diye bir telaş içerisinde bulunmadınız. İlk evvela cenazelerimiz oldu, yaralılarımız oldu. Onlarla meşgul olduk, onları defnettik, onları hastanelerde ziyaret ettik. Sağlık Bakanımız da geldi. Hiçbir zaman elini buradan çekmedi” dedi.

Şu ana kadar deprem bölgesine insanların barınması için 2 bin çadır, hayvanlar için ise 1084 hayvan çadırı kurulduğunu dile getiren Bakan Soylu, “Burada jandarmamıza ve AFAD’a özellikle çok teşekkür ediyoruz. Çünkü bu çadırların kurulumu dahil olmak üzere, büyük bir gayret gösterildi. Tarım Bakanlığı yetkililerimizde. Battaniyesinden sobasına kadar, elimizden gelen herşeyi yaptık” ifadelerini kullandı.

Birinci safhanın tamamlandığını belirten Bakan Soylu, “Şimdi ikinci safha var. Bizim birinci safhamız arama kurtarma safhasıdır. İkinci safhamız hemen geçici barınmayı, yani çadırlarla beraber barınmayı, ısınmayı ve mümkün olursa yiyeceği, gıdayı sağlayabilecek safha. Şimdi üçüncü safhamız ise, özellikle köylerimiz isteyenlere toplu konteyner kuracağız. Ayrıca, ‘biz evimizin yanına konulmasını istiyoruz veya şu alanda bulunmasını istiyoruz’ diyen varsa evlerinin yanında konteynerlerini kuracağız. Aynısını Elazığ’da yaptık, köylerde yaptık. Toplu bir konteyner kent yapacağız. Toplu olanların avantajı şu. Elektrik faturalarını biz karşılıyoruz. Konteynerleri bir ayda yapıp bitireceğiz inşallah. Cumhurbaşkanımızın bir talimatı var. Talimatı şu; çelik konstrüksiyon evler yapacağız. Elazığ’da da yaptık. Adıyaman ve Denizli’de de yapacağız. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızla beraber burada inşallah evlerinizi yapıp, bir yıl bitmeden Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda sizlere teslim edeceğiz. Rahat yaşayabileceğiniz, sağlıklı, güvenli evleri toplu olarak da yapabiliriz. Siz nasıl tercih edecekseniz. Biz onu sağlamaya çalışacağız ve şunu da ifade edeyim. Bu işler tamamlanana kadar buradan çıkmayacağız. Sizi rahata eriştirene karar biz buradan çıkmayacağız. Allah bizi size mahcup etmesin. Biraz sabredeceğiz. Afet Allah’tandır. Şimdi tedbirinizi çok daha iyi alma zamanıdır. Tedbir almak zorundayız. Depremden etkilenmeyecek temeli sağlam, hem de üst yapısı sağlam olan güvenilir bir şekilde buralarda hayatınızı devam ettirebileceğiniz, bir düzen oluşturacağız. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın bize talimatı var. Diyor ki; vatandaşımın yanından ayrılmayacaksınız. Onun için Allah bir daha böyle afetlerle karşı karşıya bırakmasın. Tekrar geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum” ifadelerini kullandı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, daha sonra Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, ilgili kurum yetkilileri ve muhtarların ile birlikte değerlendirme toplantısı yaptı. (Haber Kaynağı: Van Valiliği)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Başkale’de depremzedelere çelik konstrüksiyon evler yapılacak
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin