1. Haberler
  2. Van Haber
  3. Vali Bilmez, Kriz Merkezinde Gündemi Değerlendirdi

Vali Bilmez, Kriz Merkezinde Gündemi Değerlendirdi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, etkili olan kar yağışı sonrası kurulan kriz merkezinde gazetecilere gündemle ilgili açıklamalarda bulundu.

Son 26 yılın en çetin kışını yaşayan Van’da, kar yağışı hayatı olumsuz yönde etkilerken, Vali Bilmez gazetecilerle bir araya gelerek açıklamalar yaptı.

Vali Bilmez, Van-Bahçesaray karayolunda 4-5 şubat tarihinde meydana gelen çığ felaketinde 41 vatandaşımızın hayatını kaybettiğini 84 kişinin yaralı olarak kurtarıldığını hatırlattı.

Bir itfaiye erinin çığ altında kaldığını, bölgeye ulaşmak için yol açma çalışmalarının hava şartlarının uygun olması durumunda devam ettiğini belirten Vali Bilmez, “İkinci çığ felaketi meydana geldiğinde bölgede yaklaşık 300 kişi bulunuyordu. Asıl bize felaketi yaşatan ikinci çığ olayı oldu. 5 Şubat’ta saat 12.15 civarında bu olay meydana geldi. Olayın hemen ardından bölgeye intikal ettik. Muş, Bitlis, Erzurum, Hakkari, Ankara AFAD ekipleri ve Jandarma Genel Komutanlığı (JAK) timleri bölgeye gönderildi. Bölgede bulunan ve çığdan etkilenmeyen 200 kişi çığın altında kalanları kurtarmak için seferber oldu. O gün 68 kişi çığ altında sağ kurtarıldı. Ama maalesef çığın altında 36 canımızı kurtaramadık. Çığın altında bir itfaiye erimizin kaldığını değerlendiriyoruz” şeklinde konuştu.

Olumsuz hava koşulları nedeniyle çığ bölgesine ulaşımın sağlamadığını anlatan Vali Bilmez, ”Bölgemiz ciddi bir kar yağışı ile karşı karşıya ve bir çok noktada çığ tehlikesi var. Van-Çatak karayolu ile farklı bölgelere çığlar düştü. Bundan dolayı jandarma, trafik ve karayolları ekiplerinin uyarılarına mutlaka uymalıyız. Son 26 yılın en çetin kışını yaşıyoruz. Bundan dolayı 24 saat esasına göre çalışan Büyükşehir Belediyesi, İpekyolu, Tuşba ve Edremit Belediyeleri, AFAD, Jandarma, Emniyet, Karayolları, Sağlık ve VEDAŞ temsilcilerinin bulunduğu kriz merkezi kuruldu. Hem kapanan yollar, hem hastaların kurtarılması hem de ulaşımın risk teşkil eden yerlerinin zamanında kapatılması konusunda kriz merkezi kararlar alıyor. Olası olaylara anında müdahale edebiliyoruz” ifadelerini kullandı.

Büyükşehir Belediyesinin yol ağının 6 bin 340 kilometre olduğuna dikkat çeken Vali Bilmez, “Kar yağışı sonrası 177 iş makinesi ve 630 personelle seferber olduk. Sadece Büyükşehir Belediyesi olarak 8 bin 400 kamyon kar il dışına taşıdı. Yapılan çalışmalara rağmen şehir merkezinde zaman zaman ulaşımda sıkıntı yaşanabiliyor. Bu süreçte karla mücadele için sadece Büyükşehir Belediyesi 634 bin litre yakıt harcandı. Bu yakıt bizim yaklaşık 1 yıllık yakıtımıza eşit. 2 bin ton tuz kullandık. Karayolları, 3 bin tonun üzerinde tuz kullandı. Aşırı buzlanmadan dolayı daha etkili olan agrega maddesi kullanıldı. Zaman zaman şehirlerarası yollarımızı da trafiğe kapattık. Trafiğe kapatılan karayollarında mahsur kalan yolcuları, misafirhane ve yurtlarda misafir ettik. Burada AFAD ve Kızılay’ın da büyük destekleri oldu. Kumanyalar dağıtıldı. Öte yandan çığ felaketinde hayatını kaybedenlerin ailelerine taziye yemekleriyle destek verdik” dedi.
Çaldıran ilçesinde, sınırdan yasa dışı yollarla giriş yapan 13 kaçak göçmenin donarak öldüğü ihbarı ile ilgili de bilgi veren Vali Bilmez, “Donarak öldüklerine dair bir ihbar bize geldi. Ama sonrasında bu olayın doğru olmadığına dair ihbarlar da geldi. Çaldıran’da bir bölgeyi tarif ediyorlar. Bu sene maalesef bütün olumsuz hava koşullarına rağmen bu kaçak göçmen olayları yine yaşanmakta. Bunların sebebi de diğer kaçakçılık faaliyetleri azalınca bölgede kaçakçılıkla uğraşan insanlar bu kez insan kaçakçılığına ağırlık verdiler. Çaldıran’da hava şartlarının uygun olması durumunda ekipler arama-tarama faaliyetlerini başlatacak” ifadelerini kullandı.
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Vali Bilmez, Kriz Merkezinde Gündemi Değerlendirdi
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin