1. Haberler
  2. Nedir ?
  3. Kapitalizm Nedir? Sosyalizmin Farkları Nelerdir?

Kapitalizm Nedir? Sosyalizmin Farkları Nelerdir?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kapitalizm, endüstrinin bireysel girişimlere ait olduğu bir ekonomik sistem olmaktadır. Bunun yanı sıra; ekonomik faaliyetlerin kar güdüsü ile yapılmasını da kapsamaktadır. Arz ve talep dengesi ise, serbest bir şekilde belirlenmektedir. Avrupa’da ortaya atılan bu sistem, özel mülkiyet kavramına önem vermektedir. Bunun yanı sıra; ücret karşılığı emek, küreselleşme ve serbest piyasa gibi kavramlar da kullanılmaktadır. Kapital kavramı doğrultusunda ortaya çıkan kapitalizm, 15. ve 16. yüzyıllarda ortaya çıkmıştır. Kapital ise, ürün ya da hizmetlerin üretilmesi için işçilerin çalıştırılması doğrultusunda endüstri araçlarının kontrol edilmesidir.

Kapitalizmin Ana İlkeleri

Kapitalizm, belirli ana ilkeler doğrultusunda şekillenmiş ve gelişmiştir. Bu ana ilkeler şu şekilde sıralanmaktadır:

  1. Özel Mülkiyet: Kapitalizm, ürün ya da hizmetlerin serbest şekilde ticaretini savunmaktadır. Serbest ticaret ise, özel mülkiyet doğrultusunda yapılabilmektedir. Ellerinde bulunan özel mülkiyet hakları ile kapitalistler, rekabetçi bir piyasa oluşturmaktadır.
  2. Kar Güdüsü: Kapitalizm, kar güdüsü doğrultusunda ekonomik faaliyetler yapılmasını savunmaktadır. Diğer bir ifadeyle, kapitalizm için para kazanabilmek oldukça önemlidir. Bu nedenle işletmeler, maliyetleri en aza indirmeye çalışmaktadır. Bunun yanı sıra; yapılan satışların da en üst düzeye çıkarılması amaçlanmaktadır. Böylece, yapılan satışlardan kar elde edilebilmektedir.
  3. Veraset Sistemi: Kapitalizmin en önemli ilkelerinden biri ise, veraset sistemi olmaktadır. Veraset sistemi ile her kişi, istediği başka bir kişiye mirasını bırakma hakkına sahip olmaktadır.
  4. Piyasanın Rekabetçi Olması: Özel olan işletmeler, ürün ya da hizmet satışı ile piyasada rekabet halinde bulunmaktadır. Rekabeti kızıştıran kriterler ise, en uygun fiyata ve en yüksek kalite olmaktadır.
  5. Ücret Karşılığı Emek: Bu sistem, hiçbir kaynağı ya da geliri olmayan kişilerin, kapitalistlerin kaynakları için ücret karşılığı çalışmasıdır.

Kapitalizm ile Sosyalizmin Farkları Nelerdir?

Kapitalizm ile sosyalizm arasında çeşitli farklar bulunmaktadır. Bu farklar şöyle sıralanmaktadır:

  1. Kapitalizmde endüstri araçları bireylerin; sosyalizmde ise, toplumun elinde olmaktadır.
  2. Kapitalizmde ürünlerle ilgili kararlar otomatik mekanizmayla; sosyalizmde ise, bir otorite tarafından verilmektedir.
  3. Kapitalizmde bir grup ön plandayken; sosyalizmde ise, bireylerin tamamı ön plandadır.

 

0
bay_ld_m
Bayıldım
0
mutlu
Mutlu
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
Kapitalizm Nedir? Sosyalizmin Farkları Nelerdir?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir