1. Haberler
  2. Van Haber
  3. Hikaye Nedir? Hikaye ile Roman Arasındaki Farklar Nelerdir?

Hikaye Nedir? Hikaye ile Roman Arasındaki Farklar Nelerdir?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hikaye nedir? Gerçek ya da hayal ürünü olarak tasarlanan olayları anlatan düz yazılara hikaye adı verilmektedir. Hikayeler destanlar ile birlikte doğmuştur. İnsanlık tarihinin ilk edebi eserlerinden bir tanesidir. Modern olarak ise 19. Yüzyıldan itibaren bu tür edebi eserlere rastlanılmaktadır. Hikaye edebi türünün kurucuları ise, Maupassant ve Çehov olmaktadır. Maupassant Fransız yazar, Çehov ise Rus yazardır.

Hikaye ile Roman Arasındaki Farklar Nelerdir?

Hikaye türü en çok roman ile karıştırılmaktadır. Oysa iki edebi eser türü arasında farklılıklar bulunmaktadır. Hikaye ile roman arasındaki farklar şu şekilde sıralanmaktadır.

  1. Hikaye romana göre daha kısadır.
  2. Hikaye yalın olaylara sahiptir.
  3. Hikaye genel olarak önemli olan tek bir olay üzerinde durmaktadır.
  4. Hikaye içerisindeki karakter sayısı azdır.

Hikaye Çeşitleri Nelerdir?

Hikaye hacimleri bakımından 2 türden meydana gelmektedir. Bunlar şu şekilde sıralanmaktadır.

  1. Kısa Hikayeler

Kısa hikayelerdeki olayın kahramanları bir ya da birkaç kişiden oluşmaktadır. Olay kısa ve etkileyicidir. Konu ise yalnızca bir tanedir.

  1. Uzun Hikayeler

Uzun hikayeler birkaç bölümlük olabilmektedir. Olay kahramanları kısa hikayelere göre daha fazladır. Birkaç konu iç içe geçmiş olabilmektedir. Fakat bu olaylarda romanlara göre karmaşık değildir.

Hikaye yazılışları bakımından da 2 türden meydana gelmektedir. Bunlar şu şekilde sıralanmaktadır.

  1. Olay Hikayesi

Bu tür hikayelerde olay bir sonuca ulamaktadır. Genel olarak beklenmedik şekilde olaylar çözümlenmektedir. Okuyucuyu etkileyecek bir konu seçilmeli ve sonu da etkileyici olmalıdır. Bu türün dünya edebiyatındaki temsilcisi Guy De Maupassant isimli Fransız yazardır. Ülkemizde ise Reşat Nuri Güntekin, Hüseyin Rahmi Gürpınar, Ömer Seyfettin ve Refik Halit Karay bu tarzın en büyük temsilcileridir.

  1. Durum Hikayesi

Bu tür hikayelerde yazar bir plan yapmaz. Duygu  ve hayaller durum hikayesinde daha baskın gelmektedir. Belli bir düşünce çerçevesinde yazılmazlar. Yazar bu hikayelerde kendi kişiliğini yansıtmaz. Kahramanlar net bir şekilde tanıtılmaz. Dünya edebiyatındaki en büyük temsilcisi Anton Çehov isimli Rus yazardır. Ülkemizde ise Tarık Buğra, Memduh Şevket Esendal ve Sait Faik Abasıyanık durum hikayelerinin temsilcilerinden bazıları olmaktadır.

0
bay_ld_m
Bayıldım
0
mutlu
Mutlu
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
Hikaye Nedir? Hikaye ile Roman Arasındaki Farklar Nelerdir?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir