19 Ağustos 2019 tarihinde Erciş İlçesi Bayramlı Mahallesi yakınlarında geçirdiği elim bir trafik kazası sonucu hayatını kaybeden Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Merhum Prof. Dr. A. Haluk Dursun Hocamızı, kaza yaptığı alanda dualarla yad ettik.
2019 yılında Malazgirt Zaferi’nin 948. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen “4. Tarihi Roman ve Romanda Tarih Bilgi Şöleni” programının ardından Ahlat’a geçen Merhum Prof. Dr. A. Haluk Dursun, buradaki incelemeleri sonrası kara yoluyla Van’a hareket etmişti.
A. Haluk Dursun Hoca dualarla yad edildi
Dursun’un içinde bulunduğu araç, Erciş İlçesi Bayramlı Mahallesi yakınlarında kaza yapmış, kazada Merhum Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun hayatını kaybetmişti. Vefatının üçüncü yıl dönümünde kaza yaptığı yerdeki anıtının başında program düzenlendi.
Programa Erciş Kaymakamı ve Erciş Belediye Başkan Vekili Dr. Nuri Mehmetbeyoğlu, Erciş İlçe Emniyet Müdürü Süleyman Trak, Erciş İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Onur Akyüz Erciş İlçe Müftüsü Abdullah Bora ile Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun Vefa Grubu Başkanı Hikmet İrven katıldı.
Program Erciş İlçe Müftüsü Abdullah Bora tarafından okunan Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Merhum Prof. Dr. A. Haluk Dursun için okunan duaların ardından anıta çiçek konuldu.
Programda yaptığı konuşmada Prof. Dr. Haluk Dursun’un kültür alanında çok kapsamlı çalışmalar yaptığını belirten Erciş Kaymakamı ve Erciş Belediye Başkan Vekili Dr. Nuri Mehmetbeyoğlu, “A. Haluk Dursun Hocamız bir Akıncı Bey’i gibi Malkoçoğulları gibi bir uçtan diğer uca kültürümüzün savunuculuğunu, taşıyıcılığını, mihmandarlığını, rehberliğini ve şahitliğini yapmıştır.
Hocamız kültür ve medeniyetin yeşermesi için kendine mahsus üslubuyla, anlatımıyla ve tarzıyla mücadele vermiş, gençleri yetiştirmeye ve ufuklarını açmaya gayret etmiştir. İş bu yüzden bugün, Haluk Dursun deyince kültürümüzün tek bir yönü, bir cephesi değil hemen hemen bütün yönleri, bütün hususiyetleri ve bütün konularla ilgili meseleye vakıf, çözüm üreten ve uygulayan bir insan aklımıza geliyor.
Bugün atiye baktığımızda, geçen zaman onun bu konudaki gayretlerini bize daha iyi anlatıyor. Haluk Dursun hoca kitabi çalışan bir tarihçi değildi. İl il, ülke ülke gezdi. Bilgilerini uygulayarak araştırarak kitaplaştırdı. Hoca çok gezdi. Eserlerinde Balkanlar, Avusturya, İsrail, Filistin’i peşi sıra dolaşırsınız. Sahada insan unsurunu, eserlerini görürsünüz. Kültür tarihçiliğine önem veren Dursun hocamız ‘Beşeri sermaye yok olmadan görmek lazım.’ demiştir. Haluk Dursun hoca kültür sentezine inanan Osmanlı’yı, Anadolu’yu, Türkiye’yi harmanlayan bir ilim ve irfan ehli idi.
Yaşamında Güneydoğu’da, Doğu Anadolu’da faaliyetler yaparak Batı’dan öğrencileri buralara götürmüştür. Bu son derece önemlidir. Batı ile Doğu sentezini kültür ziyaretleri ile başlatan, arttıran ve geliştiren hocamız, genç neslin inşaası için her zaman çalışmalar yapmıştır. Bizler 3 yıl önce Beşir Ayvazoğlu hocamızın dediği gibi çağdaş Evliya Çelebi’mizi kaybettik.
Hüzünlüyüz. Kendini tarihe, kültüre adayan, makam odasındaki lambaya yuva yapan kuşa merhamet edip, rahatsız etmeyen bir hazinemizi yine kültür için Anadolu’nun inşası ve 1071 Malazgirt Kutlamaları için ilçemize yolu düştüğünde kaybettik. Eski Kültür ve Turizm Bakan Yardımcılarından tarihçi Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun, hocamızı rahmetle yad ediyor, kederli ailesinde tekrardan baş sağlığı diliyorum.” şeklinde konuştu.