1. Haberler
  2. Van Haber
  3. Van Gölü Kıyısında Gökyüzü Gözlem Etkinliği

Van Gölü Kıyısında Gökyüzü Gözlem Etkinliği

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TÜBİTAK’ın her yaştan gökyüzü meraklısını buluşturduğu Gökyüzü Gözlem Etkinliği Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımıyla başladı.

Gökyüzü Gözlem Etkinliği

TÜBİTAK’ın koordinasyonunda Sanayi ve Teknoloji, Gençlik ve Spor, Kültür ve Turizm bakanlıkları tarafından Van Valiliği, Van Büyükşehir Belediyesi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) ile Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansının (TGA) katkılarıyla düzenlenen etkinlik Edremit ilçesi Eminpaşa Mahallesi’ndeki fidanlık parkında başladı.

Van’da Gökyüzü Gözlem Etkinliği

3-5 Temmuz tarihlerinde Türkiye’nin dört bir yanından gelen astronomi tutkunlarının katılımıyla gençlerin uzaya ilgisinin artırılmasını amaçlayan etkinliğin açılış törenine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Vali Dr. Ozan Balcı, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, il protokolü bilim insanları, öğrenci ve öğretmenler katıldı.

MİLLİ TEKNOLOJİ HAMLESİNİN NEFERLERİ YETİŞİYOR

Açılışta konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Mili Teknoloji Hamlesinin neferlerini yetiştirdiklerini söyledi.

Her fırsatta üretim, yatırım ve istihdam ajandasıyla bölgeyi ziyaret ettiklerini vurgulayan Bakan Varank, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyaretinin üzerinden bir ay geçmeden şehrin ekonomik, sosyal ve teknolojik kalkınmasını sürekli kılacak yeni yeni yatırımların açılışını gerçekleştirdik.

Çünkü biz bölgemizin terörle, zulümle, gözyaşıyla değil, üretimle, bilimle, teknolojiyle anılmasını istiyoruz. Bundan dolayı gökyüzü gözlem etkinliği kapsamında Van’dayız. Yıllardır Antalya’da düzenlenen gözlem etkinliklerini Anadolu’nun farklı şehirlerine yayma kararı aldık. Diyarbakır’ın tarihi Zerzevan Kalesi’nde düzenlenen gözlem etkinliğinde, birilerinin ellerine silah verip dağa ölmeye göndermek istediği gençlerimizin ellerine biz teleskoplar verip onları uzaya yönlendirmeye çalışıyoruz. Bugün içinde bulunduğumuz Fidanlık Parkı da terör örgütü ve onun siyasi uzantısı partinin bir dönem gençleri dağa göndermek için eğitim merkezi olarak kullandığı bir alan. Belediyenin imkanlarını Kandil’e peşkeş çekenlerin ellerinden bu imkanların hepsini aldık. O imkanlar artık milletimizin, gençlerimizin hizmetinde. Van’da Kandil’e eleman yetiştirilen yerde biz artık Mili Teknoloji Hamlesinin neferlerini yetiştiriyoruz. Bizim farkımız bu. Bu ruhu adım adım Anadolu’nun her bir köşesine taşımaya devam edeceğiz.” Dedi.

GÖKYÜZÜ MEKRAKLILARINA HİTAP EDİYORUZ

Bakan Varank, etkinliklerde 7’den 77’ye tüm gökyüzü meraklılarına hitap ettiklerini vurgulayarak, “Bizim en büyük amacımız çocuklarımızın içindeki bilim, teknoloji, uzay ve astronomi merakını harekete geçirebilmek. İnanıyoruz ki bugün burada bu deneyimi yaşayan, yıldızlara, Ay’a, gezegenlere bakan çocuklarımız yarının en önemli bilim insanları olacaklar. Birçok ilden etkinliğe katılım için başvuru oldu.” İfadelerini kullandı.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da, geçmişte uzay ve astronomi alanında bilim insanlarının bu coğrafyalardan çıktığını anımsatarak, bu kapsamda farkındalık oluşturmak istediklerini dile getirdi.

Cumhuriyet’in 100’üncü yılının Milli Uzay Programı kapsamında da önemi olduğuna işaret eden Prof. Dr. Mandal, gözlem uydusu İMECE ve haberleşme uydusu Türksat 6A’nın 2023’te fırlatılacağını kaydetti.

Prof. Dr. Mandal, Gökyüzü Gözlem Etkinliğinde geceleri gözlemler, gündüzleri de Gençlik ve Spor Bakanlığı, TÜBİTAK, Kalkınma Ajansları gibi paydaşların stantlarında sunumlar ve atölye çalışmaları yapılacağını anlattı.

0
bay_ld_m
Bayıldım
0
mutlu
Mutlu
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
Van Gölü Kıyısında Gökyüzü Gözlem Etkinliği
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir