1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Bezir Yağı Nedir ? Nerelerde Kullanılır ?

Bezir Yağı Nedir ? Nerelerde Kullanılır ?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bezir yağı ürünü hakkında bilgi

Keten tohumu denilen doğal üründen elde edilen ve bu yüzden bir diğer adı da keten tohumu yağı olan “bezir yağı”, insan vücuduna olduğu kadar başka konularda da faydalarının sıralanabileceği bir ürün niteliğindedir. Bezir yağının elde edildiği keten türü, ketengiller olarak bilinen familyanın en yaygın olarak kullanılan türü olarak piyasada yer almaktadır. Çoğunlukla Haziran, Temmuz ya da Ağustos aylarında açılan keten bitkisi, tıpkı ipek bitkisi gibi sarı renkli ya da mavi renkli çiçekler açmaktadır.

Keten bitkisinin yetiştirilme ve üretime geçirilme aşamasının nedeni, keten tohumu ve keten lifi elde edilme isteğidir. Hem kültür türleri hem de doğal türleri bulunan keten bitkisinin yaprakları da sapsız olmaktadır. Bu yaprakların rengi griye dönük yeşil renklerde olmaktadır ve dik şekilde ya da yatık şekilde gövde üzerinde yerlerini almaktadır.

Bu ketenlerin tohumundan %45’e varan oranlarda yağ bulunduğundan bu yağın yani bezir yağının elde edilmesi için bu tohumlardan faydalanılmaktadır. Dolayısıyla bezir yağının elde edildiği ürünün keten tohumu olduğu söylenebilmektedir.

Bunun dışında bu ürün farklı sektörlerde de kullanılabilmekte; örnek verilecek olursa boyacılık sektöründe (ahşap boyama vb.) veya hayvan yemleme süreçlerinde de etkin bir ürün olarak kullanılabilmektedir.

Bezir yağının olumlu ve olumsuz etkileri

  • Bezir yağının kullanımına bağlanmadan önce, yoğun bir yağ olduğundan mutlaka bir doktorun onayının alınması gerekmektedir. Çünkü bireyler kendi istekleri dahilinde herhangi bir uzmana danışmadan bu yağı kullandıklarında yan etkilerinden etkilenip yarar göreceklerine zarar görmeleri oldukça muhtemeldir
  • Gereken onay alındıktan sonra bezir yağının günlük yaşantıda normal bir besin öğesi gibi kullanılması, öncelikle sindirim sistemine fayda sağlamaktadır. Mide sorunlarını ortadan kaldıran bezir yağı, bağırsakları da yumuşatarak rahat bir sindirim sürecine yardımcı olur.
  • Solunum yolu hastalıklarının ortadan kaldırılmasında da etkili olan bezir yağı, bunun dışında dikkat dağınıklığına; kalp ve damar hastalıklarına, yüksek tansiyona ve diş eti hastalıklarına da olumlu etkiler yapmaktadır. Bu yağın kontrolsüz bir biçimde kullanılması ise kişiyi ishal yapabilmekte, bulantı ve şişlik gibi sorunlarla karşılaşmasına neden olabilmektedir.
0
bay_ld_m
Bayıldım
0
mutlu
Mutlu
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
Bezir Yağı Nedir ? Nerelerde Kullanılır ?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir