1. Haberler
  2. Van Haber
  3. Ankara Büyükelçisi Valdez’den YYU’ya ziyaret

Ankara Büyükelçisi Valdez’den YYU’ya ziyaret

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Paraguay Ankara Büyükelçisi Ceferino Adrian Valdez Peralta ve beraberindeki heyeti makamında ağırladı.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi  ile Paraguay devlet üniversiteleri arasında akademik işbirliği, ikili projeler ve eğitim alanında işbirliklerinin değerlendirildiği ziyarette; Büyükelçi Valdez, kendisinin ve heyetinin Van şehrinde, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde olmaktan çok mutlu olduklarını dile getirdi.

“Van Gölü’nü, Van’ın tarihi yerlerini ziyaret etmek çok büyük bir arzumdu”

Heyetlerin karşılıklı tanıtıldığı ziyarette; Van’ın ilgisini çeken bir şehir olduğunu, Ayışığı adında bir Van Kedisi’ne sahip olması nedeniyle de Van’la duygusal bir bağının mevcut olduğunu belirten Büyükelçi, “bu bölgeye gerçekleştirdiğimiz ilk ziyaret. Van Gölü’nü, Van’ın tarihi yerlerini ziyaret etmek çok büyük bir arzumdu. NASA Astronotu tarafından çekilen Van Gölü fotoğrafı da bu arzumu pekiştirdi.” Dedi.

“Bu bölgenin halkoyunlarını, danslarını, el sanatlarını merak ediyoruz”

8 milyon nüfusa sahip olan ülkelerinin nüfusunun %70’inin 30 yaşın altında olduğunu ifade eden Valdez, “bu nedenle eğitime çok önem veren bir ülkeyiz. Paraguay’daki bazı üniversitelerimiz, Ankara ve İstanbul’daki bazı üniversitelerle Latin Amerika Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi üzerinden işbirlikleri yaptılar. Ülke olarak karşılıklı kültürel aktarımları önemsiyoruz. Bu bölgenin halkoyunlarını, danslarını, el sanatlarını merak ediyoruz. Aynı zamanda en büyük geçim kaynağımız olan tarım ve hayvancılık çalışmalarına ağırlık veren bir ülkeyiz. Bu konularda işbirlikleri ve çalışmalar yapmak üzere Van Yüzüncü Yıl Üniversitesini ziyaret ettik. Üniversitenizde yapılan akademik çalışmalar ve üniversitelerimizle yapacağımız öğrenci değişim programları sayesinde bölge kültürünü daha yakından tanımak istiyoruz. Sayın Rektörümüzü de Ülkemizi ziyaret etmeleri için davet ediyoruz.” Sözlerini kullandı.

“Üniversitemiz, Sayın Valdez’in bizimle ortak yapmak istedikleri işbirliklerinin hepsini yapabilecek potansiyele sahiptir”

Büyükelçi Valdez’in ardından konuşan ve sözlerine Sayın Büyükelçi ve beraberindeki heyetin Üniversitemize ziyaretlerinin kendilerini oldukça mutlu ettiğini belirterek başlayan Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah Şevli, “Üniversitemiz, Sayın Valdez’in bizimle ortak yapmak istedikleri işbirliklerinin hepsini yapabilecek potansiyele sahiptir. Türkiye’nin en iyi üniversiteleri sıralamasında 35. sırada yer alan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, bünyesinde; 19 fakülte, 5 enstitü, 3 yüksekokul, 9 meslek yüksekokulu, 49 araştırma merkezi ve Türk Müziği Devlet Konservatuarı barındırmaktadır. 1643 akademisyen, 30 bin öğrenci kapasitesi ve 40 yıllık bilimsel birikimiyle sadece Van şehrinin değil bölgenin birçok ihtiyacına cevap veren Üniversitemiz, Türkiye’nin ilk 10 üniversitesi arasına girme vizyonuyla hareket etmektedir.” İfadelerinde bulundu.

“Veteriner Fakültemiz Türkiye’nin en çok profesör kadrosuna sahip veteriner fakültelerinden biri”

Van’ın özellikle küçükbaş hayvan yetiştiriciliği bakımından çok iyi bir konumda olduğunu vurgulayarak sözlerine devam eden Rektör Şevli, “yazın yaylalara çıkarılan küçükbaş hayvanların et kaliteleri, bu yaylalarda yetişmekte olan farklı türdeki endemik bitkilerle beslenmeleri nedeniyle daha çok artmaktadır. Biz de üniversite olarak nitelikli hayvan yetiştiriciliğini artırmak ve bölgemizin çiftçilerinin ihtiyaçlarını karşılamak için Veteriner Fakültemizi güçlü tutmaya çalışıyoruz. Nitekim hâlihazırda Veteriner Fakültemiz Türkiye’nin en çok profesör kadrosuna sahip veteriner fakültelerinden biri.” Dedi.

“Birçok medeniyete başkentlik yapan Van şehri tarihi ve doğal birçok mekâna sahip”

7000 yıllık bir tarihi olan ve Tuşba adıyla birçok medeniyete başkentlik yapan Van şehrinin tarihi ve doğal birçok mekâna sahip olduğunu ifade eden Şevli, “Van Kedisi’nin ünü artık bütün dünyaya yayılmış durumda. Türkiye’nin en büyük müzelerinden biri şehrimizde. Akdamar ve Çarpanak adalarında bulunan kiliseler; Van Kalesi, Hoşap Kalesi görülmesi gereken tarihi mekânlardandır. Van’a özgü İnci Kefal Balığı’nın yaşam mücadelesi verdiği ve nehir akıntısının tersine yüzmeye çalıştığı harika doğa olayını görmek isterseniz Erciş Balık Bendi’ne gitmenizi tavsiye ederim. Yine Muradiye Şelalesi Van’ın doğal güzelliklerindendir.” Sözlerini kullandı.

Van’ın kültürel çeşitliliğin çok zengin olduğunu dile getiren Rektör Şevli, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Şefik Tüfenkçi’nin de katkılarıyla kayıt altına alınmış 200’e yakın halkoyunumuzun bulunduğunu ve Üniversitemizde el halısı dokuma atölyemizin de aktif bir şekilde üretim yaptığını ifade ederek sözlerini tamamladı.

Eğitim Bilimleri Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Şehnaz Nigar Çelik’in iletişim çevirmenliği yaptığı ziyarette, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şefik Tüfenkçi, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Musa Gençcelep, Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Serap Yükrük de hazır bulundu.

İki tarafın da memnun kaldığı ziyaret, karşılıklı hediye takdimlerinin ardından Van YYÜ Kedi Villası gezisiyle sona erdi.

 

0
bay_ld_m
Bayıldım
0
mutlu
Mutlu
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
Ankara Büyükelçisi Valdez’den YYU’ya ziyaret
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir