1. Haberler
  2. Van Haber
  3. Van’da Urartu Sempozyumu

Van’da Urartu Sempozyumu

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) ev sahipliğinde Urartu ve Ötesi Demirçağ Yaylalarında Gelişim ve Etkileşim Sempozyumu (Urartu Sempozyumu) düzenlendi.

Van Müzesinde gerçekleştirilen ve 9 ülkeden 70 bilim insanının katıldığı sempozyumun açılışında konuşan Vali Ozan Balcı, Van’ın doğası, turizmi ve kültürel yapısıyla Türkiye’nin nazar boncuğu olduğunu söyledi.

Urartu Sempozyumu

Böyle bir sempozyumda bilim insanlarıyla birlikte olmanın kendisini çok mutlu ettiğini belirten Vali Ozan Balcı, şunları söyledi:

“Bu sempozyuma ev sahipliği yapan YYÜ ilimizin inşası, ihyası, imarı, vatandaşlarımızın huzuru, esenliği ve ülkemizin yükselmesine katkı sunmaktadır. Van doğa, tarih, kültür ve turizm zengini bir ilimizdir. Türkiye’nin nazar boncuğudur. Sizler bu sempozyumla ilimize ve bu zenginliğe katkı sunacaksınız. Bundan dolayı çok teşekkür ederim. İlimiz Urartu gibi zengin bir medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Ben her zaman bilime, eğitime, kültüre dost bir yönetici oldum.

Bu tür etkinliklere her zaman destek veririm. Yaptığımız çalışmalarla eski Van şehrini ayağa kaldırıyoruz. Birçok tarihi eseri restore edeceğiz. Turizme, kültüre, katkı sunacağız. Daha güzel günlere imza atacağız. İlimizi geleceğe hazırlayacağız. Yılmadan yorulmadan çalışacağız.”

Van’da Urartu Sempozyumu
Van’da Urartu Sempozyumu

Sempozyumun açılışında Ak Parti Van Milletvekili İrfan Kartal, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli ve Kültür ve Turizm İl Müdürü Erol Uslu’da bir konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından Urartu arkeolojisi üzerine çalışma yapan bilim insanları bildirilerini sundu.

ULUSLARARASI SEMPOZYUMLA GÖZLER VAN’A ÇEVRİLECEK

Urartular’ın başkenti olan ve yüzyıllar boyunca Urartu’nun devasa bir güç olmasında pay sahibi olan Van, yüzlerce yıl sonra Urartu sempozyumuna ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Urartu’ya dair çalışmaların ve buluşmaların artmaya başladığı kentte Kültür Turizm Bakanlığı himayesinde Van Valiliği, Kültür Turizm Müdürlüğü, Atatürk Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi iş birliğinde önemli bir sempozyum çalışması hazırlandı.

USLU: URARTULAR VAN’DAN DÜNYAYA TANITILACAK

Sempozyumla ilgili Şehrivan’a konuşan İl Kültür ve Turizm Müdürü Erol Uslu, Urartuların önemine değinerek sözlerine şöyle başladı: “Van tarihi milattan önceki yüzyıllardan başlayarak 7 bin yıllık süreç içerisinde birçok medeniyete ev sahipliği yapmış kadim bir şehirdir. Bu kadim şehrin içerisinde hiç şüphesiz ki Urartu Krallığını es geçmek mümkün değildir. Çünkü hem Van’ı başkent yapmış hem de 250 yıllık bir iktidar dönemi olan, bölgeye hâkim olan bir devletten bahsediyoruz. Dönemin Asur gibi bir krallığı karşısında beylikleri, halkları, aşiretleri toparlayarak devlet kurmasını bilmiş, bu bölgeye devletçilik anlayışını getiren bir medeniyetten, kültürden, devletten bahsediyoruz. Bu devletin, bu krallığın bölgede birçok yapısı bulunmaktadır. Kaleleri, akarsuları, göletleri, birçok mimari yapılarıyla birlikte taşınır kültür varlığı niteliği taşıyacak birçok da eserleri yer almaktadır.”

0
bay_ld_m
Bayıldım
0
mutlu
Mutlu
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
Van’da Urartu Sempozyumu
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir