1. Haberler
  2. Van Haber
  3. Edremit’te Bitkisel Üretim Merkezi Açıldı

Edremit’te Bitkisel Üretim Merkezi Açıldı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van’ın Edremit İlçesi, tarafından hayata geçirilen proje kapsamında Bitkisel Üretim Merkezi törenle hizmete açıldı.

Edremit ilçesindeki programda konuşan Vali Mehmet Emin Bilmez, Van Gölü’ne ve Van Gölü havzasına dikkat çekerek doğal yapının korunması gerektiğini vurguladı.

Bu konuda herkese sorumluluk düştüğüne ifade eden Vali Bilmez, şunları kaydetti:

“Halen o masmavi Van Gölü’nün etrafında ahırlar var ve hayvanlarımız gölün kenarında geziyor. Biz apartmanlarda zaman geçirmeye eğlenmeye çalışıyoruz. Bizim hem Van Gölü’ne sahip çıkmamız, hem de doğamıza sahip çıkmamız lazım. Sanayi devriminden nasibimizi alamadık mağdur olduk. Ama bugün organik bir doğamız var su yönünden zengin bir doğamız var.

Maalesef yeşil Van Bahçeleri yavaş yavaş beton ile yer değiştiriyor. Bu anlamda belediyelere ciddi anlamda sorumluluk düşüyor. Betonlaşma yönünde mahalle baskısı üzerimizde var. Ama yarınlarımız için, çocuklarımızın geleceği için bunun karşısında direnebilmeliyiz. Bunun için İpekyolu’na has olmuş kenti yatay mimari ile hem Edremit hem Tuşba tarafına yaymamız lazım. Edremit’te yaklaşık 2 yıllık bir çalışmamız bitti 4 bin dönümlük bir alanda villa tipi bahçeli evler yapılması için kentsel gelişim alanı belirledik” dedi.

Kentsel dönüşüm konusunda da bilgiler aktaran Vali Bilmez, “Her bir alanımızı yeşillendirmemiz lazım. Şehir merkezinde ektiğimiz çiçeklere halkın sahip çıkıldığını, görüyoruz ama yer yer bizi üzen olaylar da oluyor. Yapılan bir kamelyayı yıkıp ateş yakmak için kullanan insanlara da şahit oluyoruz. Bu anlamda toplumdan destek bekliyoruz.

Belediyelerimiz imkânları ölçüsünde koordineli bir şekilde Van’a bir şeyler yapmak için çaba gösteriyor. Belki yaptıklarımız beklentilerin büyük bir kısmını karşılamaktan uzaktır ama, atılan adımlar bir günde düzelmiyor” dedi.

Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, Bitkisel Üretim Merkezi’nin kurulduğu alanın terk edilmiş bir tesis olduğunu, belirterek, şunları söyledi:

“İlimizin ve bölgemizin en büyük bitki üretim merkezini hep birlikte açacağız. Biz artık kendi fidesini, çiçeğini, fidanını üreten bir belediye haline geldik. 2019-20 ve 2021’de biz yaklaşık 240 bin çiçek alımı yaptık. Bundan sonra hem kendi ürettiğimiz çiçeklerimizi kullanacağız hem de işi biraz daha büyütürsek diğer tüm kurum ve kuruluşlara çiftçilerimize ve halkımıza bu anlamda hizmet edeceğiz. Yine bu süreçte yaklaşık 300 bin adet dağıtmış olduğumuz fidelerin bugün artık üretimini yapmaktayız. Orman İşletme Müdürlüğü ile birlikte ilçemizdeki üretici çiftçilerimize 5 bin adet ceviz ve 5 bin adet badem ağacı dağıttık. 7 bin metrekarelik alanda, belediyemizin hemen arkasında mülkiyeti bize ait olan alanda Edremit’teki tüm çeşitleri korumak anlamında özel bir Edremit Bahçesi kurduk.”

Programda Van YYÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Tunçtürk ise, Van yöresine ait endemik bitki türlerinin korunması gerektiğine dikkat çekti.

Konuşmaların ardından Bitkisel Üretim Merkezi’nin açılış kurdelesi kesilerek Vali Mehmet Emin Bilmez protokol üyeleri tarafından çiftçilere fide dağıtımı yapıldı.

0
bay_ld_m
Bayıldım
0
mutlu
Mutlu
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
Edremit’te Bitkisel Üretim Merkezi Açıldı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir