1. Haberler
  2. Van Haber
  3. Van’da Çiftçilere Tohumluk Buğday Desteği

Van’da Çiftçilere Tohumluk Buğday Desteği

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van genelinde Van’a bağlı13 ilçede çiftçilik faaliyeti bulunan üreticilere, düzenlenen tören ile buğday desteği kapmasında buğday tohumu dağıtıldı.

Van Valiliği Yatırım ve İzleme Koordinasyon Başkanlığı, Van Büyükşehir Belediyesi, Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün ortaklaşa yürüttüğü, “Van İli Atıl Tarım Arazilerinin Yazlık Buğday Ekimi” projesi kapsamında il genelinde 13 ilçede çiftçilik faaliyetinde bulunan üreticilere, düzenlenen tören ile buğday tohumu dağıtıldı.

Dağıtımı gerçekleştirilen buğday tohumları, Tarım ve Orman Bakanlığı “Bitkisel Üretimi Geliştirme Projesi” kapsamında yüzde 75 hibe ile çiftçilere veriliyor.

Erciş Yolu üzerinde bulunan Tarım Kredi Kooperatifi yerleşkesinde düzenlenen törene, Vali Mehmet Emin Bilmez, Ak Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas, Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel, Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman, Van Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Görentaş ve çok sayıda çiftçi katıldı.

Proje kapsamında yüzde 75’i hibe desteği ile toplamda 364 ton buğday tohumu çiftçilere dağıtılacak. Törende konuşan Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Emin Bilmez, tarımın önemine dikkat çekerek tek karış toprağın boş kalmaması gerektiğini söyledi.

Van’da Çiftçilere Tohumluk Buğday Desteği
Van’da Çiftçilere Tohumluk Buğday Desteği

Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Emin Bilmez, “Büyükşehir Belediyesi olarak tarımsal alanda faaliyette bulunmak bizim zorunlu görevimiz olmamakla birlikte biz bölgede aynen içme suyu gibi, kanalizasyon gibi, yol gibi bunu da kendimize zorunlu görev görüp, belli bir bütçemizi ve kaynağımızı buralara aktardık.

Yaklaşık 2,5 yıl süre zarfında 176 kilometre beton sulama kanalı, 2 bin 340 kilometre arazi yolu yaptık. Bunlar Büyükşehir Belediyesinin zorunlu görevlerinden değil. 67 bin metre koruge, 255 bin metre de kangal boru çiftçimize dağıttık. 52 adet hayvan sulama sondaj kuyusu açtık. Çiftçimize, hayvan üreticimize 6 bin 180 sıvat dağıtımını gerçekleştirdik.

Bin 62 kilometre toprak sulama kanalının temizliğini yaptık. 310 adet gölette temizlik, 207 adet yeni sulama bendi yapıldı. Tarım İl Müdürlüğümüzle birlikte özellikle Çatak bölgemizde 7 bin 500 bıttım ağacına fıstık aşılaması yapıldı. Yıllık ortalama 100 bin civarında ata tohumu fidesini büyükşehir belediyesinin bünyesinde yetiştirip vatandaşımıza dağıtmaktayız. 30 bin civarında da değişik fide dağıtımımız gerçekleşti.” Şeklinde konuştu.

Ak Parti Van Milletvekillerinin girişimleri ile 6 ile yönelik olacak, bölgede tarımsal ve hayvansal araştırma merkezinin kurulacağını, bunun da Cumhurbaşkanlığı kararnamesinden çıkma aşamasında olduğunu aktaran Vali Mehmet Emin Bilmez, “Bu proje Tarım İl Müdürümüz ekibinin hem de sayın milletvekillerimizin yakın takipleri sonucu hayata geçmek üzere. Ayrıca Erciş ilçemizde jeotermale dayalı tarımsal üretim yapılabilen OSB gibi bir tesisimize kavuşacağız. Tarıma Dayalı OSB’mizin kuruluş aşaması bitti. Yakın bir sürede altyapısını yapıp, orada da ciddi bir hayvansal ve yem bitkilerinin üretimini gerçekleştireceğiz. Hep birlikte el ele verip çok daha iyi bir noktaya geliriz” dedi.

Van’ın sosyal, ekonomik, kültürel ve coğrafik açıdan bölgenin merkezi konumunda olduğuna vurgu yapan Vali Bilmez, konuşmasını şu şekilde tamamladı, “Biz sadece Van ilinden ibaret değiliz, biz bir bölgenin merkeziyiz. Çevremizdeki illere hem örneklik teşkil etmeliyiz hem de onlara lokomotif olmalıyız. Van bir bölgenin adıdır. Van denilince akla Hakkari de gelir, Bitlis de gelir kısmen Ağrı da gelir, bunu unutmayalım. Çevremizin bize yakıştırdığı ağabeylik misyonuna uygun davranmamız gerekiyor” dedi.

Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel ise, kırsal hizmetlerle ilgili birçok konuda faaliyet yürüttüklerini ifade etti.

Tarım ve hayvancılık alanında Büyükşehir Belediyesi olarak çiftçilere güçlü desteklerde bulunduklarını vurgulayan Genel Sekreter Çelikel, “Bu gayret doğrultusunda kanal açma faaliyetlerimizden gölet temizliklerine, sulama kanalları inşasından yeni gölet yapımlarına, hayvancılıkla uğraşan insanlarımıza su temini konusunda ciddi desteklerimiz oldu. Bu sene yapmış olduğumuz araç takviyeleri ile kırsalda çok daha güçlü bir şekilde çiftçimizi destekleyeceğiz. İl Tarım Müdürlüğümüzle bugün gerçekleştirmiş olduğumuz ortaklaşa proje kapsamında çiftçilerimize atıl durumda olan tarımsal arazilerin tekrardan kullanıma açılması anlamında 500 bin TL’lik destek sağladık” ifadelerini kullandı.

Çiftçilere Tohumluk Buğday Desteği

Programda konuşan Ak Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas ise iktidar olarak her zaman üreticinin yanında yer aldıklarını söyledi.

Milletvekili Arvas, “2 senedir ilimizde kuraklık baş göstermişti, suya erişim noktasında çok ciddi sıkıntılarımız vardı. Ama bu sene güzel kar yağdı. Nisan yağmurları da takip edecek. Biz 2 buçuk milyon hektar alanımızı mutlaka ekmeliyiz. Van’da ciddi arazilerimiz, suyumuz, genç nüfusumuz, çiftçilerimiz var. Seferberlik ilan ederek boş arazilerimizi ekmemiz lazım. Biz tarım ülkesiyiz” dedi.

Konuşmaların ardından çiftçilere tohumluk buğdayları dağıtıldı.

0
bay_ld_m
Bayıldım
0
mutlu
Mutlu
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
Van’da Çiftçilere Tohumluk Buğday Desteği
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir