1. Haberler
  2. Van Haber
  3. Erciş’te Jeotermal Su Kaynaklarıyla Seracılık Dönemi

Erciş’te Jeotermal Su Kaynaklarıyla Seracılık Dönemi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 2020 Yılı Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı (CMDP) kapsamında, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) koordinasyonunda hazırlanan; Van Erciş Tarıma Dayalı İhtisas Sera OSB (TDİSOSB) Jeotermal Kaynak Sondaj ve Sıcak Su İletim Hattı Fizibilite Projesi’nin imza töreni gerçekleştirildi.

Van Valiliği Ali Paşa Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen imza törenine, Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas, Van Vali Yardımcısı ve Van Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) Başkanı Furkan Duman, Erciş Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Nuri Mehmetbeyoğlu ve DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray katıldı.

Toplam bütçesi yaklaşık 2 milyon 600 bin TL olan ve YİKOB tarafından yürütülecek projenin 2 milyon TL’lik kısmı hibe olarak sağlanacak. Türkiye’de Van’ın da içinde yer aldığı 15 il jeotermal ısıtma açısından ön plana çıkarken, tesis edilecek jeotermal ısıtmalı organize seracılık bölgesi ile yılın her döneminde sebzecilik yapılması hedefleniyor.

Proje kapsamında Van’ın seracılıkta önemli bir konuma gelmesi amaçlanıyor. Yatırımın fizibil olması durumunda bin dekar alan olarak planlanan Erciş Tarıma Dayalı Sera İhtisas OSB Projesi uygulama safhasına geçilecek. Uygulama safhasında her biri en az 20 dekar kapalı alana sahip 40 adet jeotermal ısıtmalı sera kurulması ve bu seralarda yılda yaklaşık 30 bin ton sebze üretimi yapılması hedefleniyor.

Projenin imza töreninde açıklamalarda bulunan Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, ilk etapta Erciş ilçesinde bin 250 metre ile bin 500 metre derinlikte sondaj kuyuları açılacağını belirtti. Proje maliyetinin 2 milyon 600 bin lira civarında olacağını ifade eden Vali Bilmez, “Bunun 2 milyonunu DAKA karşılayacak. 600 bin lirasını projenin birleşenleri YİKOB, Van Büyükşehir Belediyesi ve Erciş Belediyesi karşılayacak. Sıcak su çıktıktan sonra da bina, tesisat, altyapı kısmı için proje yapılacaktır. Bin dönümlük bir alanda bir Organize Seracılık Bölgesi kurulacaktır. Her biri 20 dönümlük 40 adet jeotermal seralar yapılacaktır. Böylece ilimize yıllık 150 milyon civarında katma değer sağlayacak. Bölgemizde sadece Erciş’te değil, Çaldıran, Muradiye ve Özalp’ta da sıcak suyun bulunma ihtimali çok yüksektir. İnşallah jeotermal projesine dayalı Organize Seracılık Bölgesi olacaktır. Projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu projenin de takipçisi olacağız” şeklinde konuştu.

Erciş ilçesinin daha önceden de bölgeyi sebzecilik anlamında beslediğini anımsatan AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas ise “Erciş gerek patatesi, gerek domatesi, gerek lahanası olsun toprağı verimli bir ilçemizdir. Çok verimli topraklarımız var. Topraklarımızı suyla buluşturacağız. Genç nüfusumuz var, onlara istihdam alanları oluşturacağız. Organize sanayi bölgelerimizin sayısın arttıracağız. Tarıma Dayalı Jeotermal Seranın da çok güzel ses getireceğini düşünüyorum. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” diye konuştu.

0
bay_ld_m
Bayıldım
0
mutlu
Mutlu
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
Erciş’te Jeotermal Su Kaynaklarıyla Seracılık Dönemi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir