Van Nerede Ve Nasıl Gidilir? gibi sorulara cevap arıyorsanız çok doğru yerdesiniz hadi başlayalım. Van’ gitmek için 4 farklı ulaşım yolu vardır. Sizler için bunları fiyat performans ve konfor olarak listeledik.
Birinci yol; Kişisel araba yolculuğu
İlki ve basiti olan kendi kişisel arabanız ile yola çıkmak. İstanbul’dan yola çıkacağınızı farz edecek olursak 1659 km doğu yönüne doğru hareket ettiğinizde az çok Van il sınırları içine girmeyi başarabilirsiniz. Üstelik şehir içinde istediğiniz zaman istediğiniz yere gitmek için şahsi aracınız ile yapacağınız yolculuk mantıklı olacaktır. Çünkü Van ilinde ilçeler birbirine İstanbul kadar yakın değildir. Aynı zaman da orada yapacağınız seyahat de gezip görmek isteyeceğiniz yerler için şahsi araç oldukça gerekli olacaktır.
İkinci yol; Otobüs yolculuğu
Otobüs ile yolculuk yapacağınız farz edecek olursak İstanbul’dan yola çıkan birisi 200 tl gibi bir ücret karşılığında yaklaşık 20 saat sonra Van Otagarına ulaşabilmektedir. Biraz daha zahmetle olan bu yolculuk maliyet olarak düşük olması ve tek kişilik yapılacak seyahatler de tercih edilmektedir.
Üçüncü yol; Uçak yolculuğu
Uçak yolculuğu diğerlerine göre çok daha kısa ve konforlu olacaktır. İstanbul’dan başlayan bu yolculuk yaklaşık 2 saat sürmekte ve sezonuna göre 200-400 tl arasında bir ücrete tekabül etmektedir.
Dördüncü yol; Van Gölü Ekspresi
Son zamanlar da doğuya giden tren hatları önemli bir popülarite kazanmış ve bilet kuyrukları oluşmuş durumdadır. Öyle ki özellikle doğu ekspresi ( ankara – kars ) ve van gölü ekspresi ( ankara – van ) hatları yoğun talepler nedeni ile ek seferler düzenlemektedir. Popülaritesi arttıktan sonra diğer tren hatlarına göre fiyatları yükselmiş olsa da hala keyifli bir yolculuk için ideal tercih.
Van’a küçük bir yolculuk yapmaya ne dersiniz? Hadi birlikte tarihi bir geziye başlayıp Van’ı gezelim. Hangi bölgede yer aldığını ve Van’a ne zaman gidilir bunlardan bahsedelim.
Van, Türkiye’mizin Doğu Anadolu Bölgesinde bulunmakta olup nüfus çoğunluğu olarak 19. sıradadır. Kendi bölgesinde ise nüfus olarak en büyük il konumundadır. Van 29 Ekim 1923’de il, 2014’de ise büyük şehir oldu. Yüz ölçümü bakımından ise Türkiye sıralaması 6’dır. Rakım yüksekliği olarak yaklaşık 1725 m‘dir. Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü ‘nü de bünyesinde barındırmaktadır. Doğu’nun parlayan illerinden biri olan Van doğa, tarih ve kültür çeşmelerinin birlikte aktığı güzel illerimizden biridir. Tarihi bakımdan ise yaşanmış en eski medeniyetlere kadar ev sahipliği yapma özelliğini de taşıyor.
Van Nerede Ve Nasıl Gidilir?
Van’ın komşularını şu şekilde sıralayabiliriz:
- Kuzey tarafında Ağrı
- Batı tarafında Bitlis
- Güneybatı tarafından Siirt
- Doğu tarafında İran
Eğer Van’a gitme gibi bir planınız varsa iklim şartlarını göz önünde bulundurmakta fayda var. Van’da kara iklimi bulunmaktadır. Kışlar oldukça sert ve uzun geçmektedir. Yılın 150 civarı gününde sıcaklık 0 derecenin altında seyreder. Yazları ise 20 gün civarı 30 derecenin üstünde seyreder. Van’a ne zaman kar yağacak derseniz de karlı gün sayısı oldukça fazla olup 3 ay kadar kar toprakta kalır. Yılda ortalama olarak 4 ay boyunca açık gün hakimdir. Türkiye geneline bakacak olursak Van en fazla güneş gören illerden bir tanesidir. Urartular Döneminin esintilerini taşıyan Van’a Urartular Tuşba adını vermişlerdi. Tuşba’nın manası ise ‘bol güneşli’ demekmiş.
Sonuç olarak Van’a ne zaman gidilir diye sorulacak olursa bizim cevabımız; yaz ayları olacaktır. Doğayla iç içe olmasından ötürü de kış faaliyetlerinin fazlalığından kış ayları da turist çekmektedir. Abalı Kayak Merkezi buna örnektir. Abalı Kayak Merkezini görmek isterseniz de Geveli ilçesine yolunuz düşmesi gerekir.
Gezilecek Yerler
Van gezi rehberi hazırlarken sizlere gezilecek yerleri kategori haline getirmeye çalıştık.
Gezilecek Kaleler
- Van Kalesi
- Çavuştepe Kalesi
Gezilecek Göl ve Adalar
- Van Gölü
- Çarpanak Adası ve Kilisesi
Mesire Alanları
- Amik Gölü Mesire Yeri
- Çatak Piknik Mesire Yeri
Yemek Yenilecek Yerler
- Kervansaray Restoran
- Bak Hele Bak Yusuf Konak Kahvaltı Evi