1. Haberler
  2. Van Haber
  3. Büyükşehir Belediyesi Eylül ayı meclis toplantısı başladı

Büyükşehir Belediyesi Eylül ayı meclis toplantısı başladı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van Büyükşehir Belediyesi Eylül ayı Meclis toplantısı, Eşbaşkan Neslihan Şedal Başkanlığında başladı. Diyarbakır’da katledilen Narin için yas tutup, siyah giyinen meclis üyeleri, Narin’in fotoğrafını yakalarına asıp, meclis masalarına bıraktı.

Van Büyükşehir Belediyesi 2024 yılı Eylül ayı Olağan Meclis Toplantısı Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Neslihan Şedal Başkanlığında 43’ncü birleşim ile başladı. Elinde katledilen Narin Güran’ın fotoğrafını tutarak konuşan Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Neslihan Şedal, hunharca katledilen Narin için herkes gibi üzgün ve öfkeli olduğunu söyledi.

Eylül ayı meclis toplantısı başladı
Eylül ayı meclis toplantısı başladı

Bu coğrafyada özelikle kız çocuklarına özgür bir gelecek, özgür bir yaşam vadeden hiçbir çalışmanın, hiçbir politikanın yürütülmediğini ifade eden Şedal, “Hepimiz üzgünüz aynı zamanda öfkeliyiz. Bugün eğitim ve öğretim yılının ilk günü. Fakat bugün Narin ve Narinler gibi birçok çocuk hunharca katledilmekte, tecavüz edilip istismar edilmektedir. Erkek aklının çıkarttığı kavgaların sonucunda hedef tutulmaktadır. Evet, bugün eğitim öğretim yılının ilk günü ama Narin okula başlayamıyor. Narin gibi Leylalar gibi çocuklar halen erkek zihniyetinin hedefi haline geliyor, gelme tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor.  Bugün bu coğrafyada çocuklara özelikle kız çocuklarına özgür bir gelecek özgür bir yaşam vadeden hiçbir çalışma hiçbir politika yürütülmemektedir” dedi.

‘Sorumlarının kimler olduğunu biliyoruz’

Bu topraklarda “Jin Jiyan Azadi” felsefesini yaşatıp, mücadele verenler olarak sonuna kadar Narin için, Narinler için mücadele vereceklerini vurgulayan Şedal, şunları söyledi: “Bunun sorumlularının kimler olduğunu, bu sistemin bilinçli bir şekilde yürütenleri biliyoruz. Bu aklı iyi tanıyoruz. Bu aklın sahibi cezasızlık politikaları yürütenlerdir. Bu akıl bir kereden bir şey olmaz diyenlerdir. Bu akıl tecavüzcüleri, şiddet uygulayanları, katilleri tutuklamayanlardır. Bugün bu çocuklar sokaklarda özgürce dolaşamıyorsa, gittikleri okullarda tacize ve tecavüze uğruyorsa, saldırıların hedefi oluyorsa, en yakınları tarafından tecavüze uğrayıp katledilebiliyorsa bu politik bir tavırdır. Bilinçli bir sistemdir” 

Ana dilinde eğitim vurgusu

Şedal, çocukların yaşam hakkını savunabilmek, ana dilde eğitim olmak üzere çok dilli eğitimi alabilmelerini sağlamak için, sağlık hakkından özgürce yararlanabilmeleri için ellerinden gelen mücadeleyi sürdüreceklerini dile getirdi.

Konuşmanın sonunda Meclis üyeleri Şedal’in konuşmasını ayakta alkışladı.

Daha sonra söz alan Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Komisyonu üyesi Ayşe Ergün, Kürtçe’nin, dünya üzerinde 40 milyon insanın dili, kültürü, tarihi ve hafızası olduğunu belirterek, Anadilin, sadece bireysel bir hak olmadığını, aynı zamanda kollektif bir kimlik olduğunu, bir halkın dilini özgürce konuşması, yazması, öğretmesi ve gelecek nesillere aktarması, toplumsal adaletin ve eşitliğin olmazsa olmazı olduğunu ifade etti.

Ardından gündem maddeleri olan VASKİ’nin ve VASKİ’YE bağlı Van Su ve Kanalizasyon İdaresi Personel Anonim Şirketi (VANSU) nin Sosyal Güvenlik Kurumuna olan borçlarının görüşülmesi, Van Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden Van Mavi Kent Konut İnş. San. Hiz. Taş. Kültür Turz. Yerel Hiz. Anonim Şirketi ile Belvan Ulaşım, Sanayi, Ticaret Limited Şirketinin Sosyal Güvenlik Kurumuna olan borçlarının görüşülmesi ve Tuşba Belediyesi’nin 210.000.000,00 TL 2024 mali yılı ek ödenek talebi görüşülmesi teklife sunuldu.

5 gün sürecek olan Meclis’te önemli gündem maddeleri ve komisyon çalışmaları görüşülecek.

0
bay_ld_m
Bayıldım
0
mutlu
Mutlu
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
Büyükşehir Belediyesi Eylül ayı meclis toplantısı başladı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir