1. Haberler
  2. Eğitim
  3. 2024-2025 eğitim öğretim yılı yeniliklerle başladı

2024-2025 eğitim öğretim yılı yeniliklerle başladı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yaz tatili bitti, 2024-2025 eğitim öğretim yılı yeniliklerle başladı, yaklaşık 20 Milyon öğrenci İlk ders ziliyle birlikte ders başı yaptı.

2024-2025 eğitim öğretim yılı yeniliklerle başladı, “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” kademeli olarak uygulanmaya başlayacak. İl, ilçe ve okul geneli deneme sınavları kaldırıldı. İlkokullarda sınav saati uygulaması olmayacak.

Yeni eğitim öğretim yılı yeniliklerle başladı
Yeni eğitim öğretim yılı yeniliklerle başladı

Yaz tatilinin bitmesi ile beraber yaklaşık 20 milyon öğrenci için ilk ders zili yarın çaldı. Yeni öğretim yılı yeniliklerle başlıyor. 10 yıllık bir çalışmanın ürünü olan “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” öğretim programları okul öncesi, ilkokul 1, ortaokul 5, ortaöğretim hazırlık ve 9. sınıf düzeylerinde uygulanacak.

2024 – 205 Eğitim Öğretim yılı yaklaşık 1 yıldır devam eden İsrail zulmüne karşı öğrencilerin farkındalığının artırılması için ‘Çanakkale’den Gazze’ye Vatan Savunması ve Bağımsızlık Mücadelesi’ başlıklı açılış dersiyle başladı.

2024-2025 eğitim öğretim yılı yeniliklerle başladı işte yeniliklerden öne çıkanlar şöyle:

Yeni müfredat doğrultusunda, sınıf içi değerlendirmeler dışında, öğrencilerin akademik başarıları esas alınarak sıralanması ve bir yarışa katılmaları amacıyla il, ilçe ve okul bazında sınavlar yapılmayacak. İlkokullarda sınav saatleri uygulaması sona erdirildi. Öğrencilere, çoktan seçmeli soruları içeren kısa süreli veya tarama gibi adlarla anılan hiçbir sınav yapılmayacak.
ORTAK OKUMA ETKİNLİKLERİ

İlkokul 1. sınıf öğrencilerinin okuma ve yazma becerilerini geliştirmeye yönelik etkinlikler, okuldaki tüm 1. sınıf öğrencileri için ortak olarak mayıs ayının ikinci haftasından itibaren organize edilecektir. Öğrencilerin dijital kaynaklardan etkin bir şekilde faydalanmalarını sağlamak için rehberlik faaliyetlerine öncelik verilecektir.

ŞEHRİ TANIYACAKLAR

Öğrenciler yaşadıkları şehri, şehrine ait soyut ve somut tarihî/kültürel mirası, değerlerini bilmesi ve koruması için okul içi ve okul dışı çeşitli etkinlikler planlanacak. Bu bağlamda ilköğretim kademesinde haftalık ders programında yer alan “Şehrimiz” dersi ve kitabından faydalanılacak.

Öğrencilerin oyuna yönlendirilmesi sağlanacak. Bu bağlamda, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan Yüz Yüze 100 Çocuk Oyunu ile Sağlıklı Okul Bahçelerinde Eğleniyoruz (SOBE) kitaplarından yararlanılacak.

Okullarda öğrencilerin seviyelerine göre temizlik, obeziteye karşı duyarlılık, dengeli ve sağlıklı beslenme alışkanlığının geliştirilmesi ve fiziksel aktivitelerin teşvik edilmesi, afet farkındalığı, ilk yardım, trafik kültürü, bağımlılık ve şiddetle mücadele konularında bilinç oluşturacak etkinliklere yer verilecek.

HER ÖĞRENCİYE BİR AĞAÇ

2024-2025 eğitim öğretim yılı yenilikler kapsamında İlkokula ve ortaokula yeni başlayan öğrenciler, belirlenen alanlarda ağaç dikim çalışmaları gerçekleştirecek.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ücretsiz olarak dağıtımı yapılan kaynaklar dışında materyallerin okullarda reklam ve tanıtımının yapılmaması, öğrencilere aldırılmaması ve velilere maddi külfet oluşturacak uygulamalardan kaçınılması konusunda valilikler tarafından ciddi şekilde gerekli tedbirler alınacak.

Tüm Eğitim öğretim kurumlarında sınıf annesi ve benzeri adlar altında uygulamalara izin asla verilmeyecek.

KÜLFET OLUŞTURACAK TÜM ETKİNLİK YASAK

Resmî ve özel okullarda düzenlenen sosyal etkinliklerin Millî Eğitim Temel Kanunu’nda belirtilen genel ve özel amaçlara uygun olmasına dikkat edilecek, millî ve manevi değerlere aykırı, öğrencilerin psikososyal gelişimine katkı sağlamayan etkinlik ve kutlamalar yapılmayacak.

AKRAN ZORBALIĞINA KARŞI İŞ BİRLİĞİ

Okullarda yaşanan akran zorbalığı ile siber zorbalığın da içinde yer aldığı her türlü şiddetin önlenmesine yönelik yeni tedbirler alındı. Rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmetleri, il yürütme komisyonu tarafından her ildeki okul ve kurumlarda şiddete yol açabilecek risk unsurları belirlenerek, öncelikli risk unsurları ve şiddetin etkileri için gerekli önlemlerin alınmasını sağlayacaktır.

Yapılan güncellemeyle taşımalı eğitim uygulaması daha da genişletildi. Yeni düzenleme ile yangın, sel, deprem gibi doğal afetler sonucunda barınma alanları zarar gören öğrenciler, taşınmalı eğitim kapsamına alındı.

7 Tane tarım meslek lisesi açıldı

Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye’de tarım alanında iş gücünün karşılanması konusunda destek olunması amacıyla altı farklı ilde yedi Tarım Meslek Lisesini eğitime açtı.

20 Haziran’da kapanacak

Yeni eğitim öğretim yılı, 9 Eylül 2024’te başladı. İlk ara tatil, 11-15 Kasım 2024’te yapılacak. Birinci dönem 17 Ocak 2025 tarihinde sona eriyor. Yarı yıl tatili 20-31 Ocak tarihleri arasında olacak. İkinci dönem 3 Şubat’ta başlayıp 31 Mart-4 Nisan tarihleri arasında ikinci ara tatil . Okullar 20 Haziran 2025 tarihinde ise kapanacak.

Ortak sınavın kapsamı genişletildi

Milli Eğitim Bakanlığı, öğrencilerin gelişimi süreç odaklı takibi, müfredatın işlenmesinde okullar arasında bütünlük sağlamak ve uygulama birliği oluşturmak amacı ile geçen yıl başlatılan “ülke genelinde ortak sınav” uygulaması bu yıl daha kapsamlı şekilde yapmaya kararı verdi.

2024-2025 eğitim öğretim yılı döneminde sınavların sınıf düzeyleri ve sayısı artırılarak 6, 7, 9 ve 10. sınıf düzeylerinde yine aynı derslerden ülke geneli toplam 12 ortak yazılı sınav yapılacak. Geçen yıl 6. ve 9. sınıfların Türkçe ve matematik derslerinde yapılan ortak sınavlar bu yıl, ortaokul 6 ve 7. sınıflar ile lise 9 ve 10. sınıflarda uygulanacak.

Milli Eğitim Bakanlığı, 2024-2025 eğitim-öğretim yılı ortak sınav tarihlerini şu şekilde açıkladı:
  • 1. dönem 1. sınavlar: 30 Ekim-8 Kasım 2024
  • 1. dönem 2. sınavlar: 30 Aralık 2024-10 Ocak 2025
  • 2. dönem 1. sınavlar: 17-28 Mart 2025
  • 2. dönem 2. sınavlar: 26 Mayıs-13 Haziran 2025

Okula Uyum Süreci İçin Ailelere Pratik İpuçları yazımızı okumak için tıklayınız.

0
bay_ld_m
Bayıldım
0
mutlu
Mutlu
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
2024-2025 eğitim öğretim yılı yeniliklerle başladı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir