1. Haberler
  2. Van Haber
  3. “Kalkınmada Yerel Vizyon Bölgesel Toplantıları “nın ilki Van’da gerçekleşti.

“Kalkınmada Yerel Vizyon Bölgesel Toplantıları “nın ilki Van’da gerçekleşti.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Belediyeler Birliğince (TBB) düzenlenen “Kalkınmada Yerel Vizyon Bölgesel Toplantıları”nın ilki Van Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Van’da gerçekleştirildi.

Kentteki bir otelde düzenlenen toplantının açılışında konuşan Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, TBB’nin 11 bölgede düzenlemeyi planladığı toplantıların ilkine ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi.

Türkiye’nin dünyadaki rekabet gücünü artırabilmek için yerel bütün dinamikleri harekete geçirmeleri gerektiğini belirten Vali Bilmez, kentlerin alt yapı, yol, su, kanalizasyon ve diğer bütün hizmetlerin belediyelerle alakalı olduğunu aktardı.

Van Büyükşehir Belediyesi olarak kentin tarımsal alanının da gelişmesi için önemli çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Vali Bilmez, şunları kaydetti:

“Sahaya geldiğimizde içme suyu, kanalizasyon, yol talepleri var ama Van’da karşılaştığımız durumu anlatmak istiyorum. 483 kilometre sulama kanalını temizledik. 63 sulama göletini temizledik, 1650 kilometre arazi yolunu yaptık. Yerel tohumlarımızdan 100 bin fide üretip ücretsiz dağıttık. Bütün bu çalışmalarla sokaktaki talebin yüze 10’unu bile karşılayamadık. DAP’tan bu konuda destek aldık. Tarımsal alanın bir anlamda büyükşehir belediyelerinde sahipsiz kaldığını görüyoruz. Yerel dinamikleri mutlaka hayata geçirmemiz gerekiyor. Sanayi önemlidir ama tarımsal alanın da sahipsiz bırakılmaması gerektiğine inanıyorum.”

TBB ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise daha önce 2011 depreminde Van’a geldiğini, o günden bu yana Van’da büyük değişimin yaşandığını belirtti.

Bakanlık olarak aylarca Van’da çalıştıklarını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Van’ın yeniden yapılandırılması için büyük çaba gösterdiklerini anlatan Başkan Şahin, şöyle konuştu:

“İzmir depremi ciğerimizi yaktı. Dün Elif bebeğimiz, bugün Ayda bebeğimiz müjdeyi verdi. Mucizenin adı oldu. ‘Önlem almazsanız bunlar devam edecek’ mesajı verdi. Bu konuda bize çok fazla iş düşüyor. Yaşadığımız bütün sorunlar bir sonuç. Artık dünya koruyucu tedbirler üzerinden ilerliyor. Her depremden sonra canımız yanıyor ama 3-5 gün sonra her şeyi unutuyoruz. Buradan çıkıp deprem hemen olacakmış gibi tedbirler almamız gerekiyor. Deprem master planı yapmalıyız. TBB olarak bu konuda çalışmalar yapıyoruz. Artık deprem değil bina ihmal oluyor genel kanaatimiz oluştu. Gaziantep’te çok hızlı deprem master planı yapma kararı aldık. Bunu çok hızlı şekilde hayata geçirmemiz gerekiyor. Biz buna karar verdik. Depremde ne yapacağımızı bileceğiz bu sayede. En büyük mucize baştan koruyucu tedbirler almak. Bize düşen ne ise bu konuda sizlerin emrindeyiz.”

“Dünya nereye gidiyor bunu anlamak lazım. Sınırlar kalktı diyoruz. Bunu anlamadan ne kentimizi ne de bölgemizi yönetebiliriz. Yenilenmezsek yeniliriz.” Şeklinde konuşan Başkan Şahin, bu konuda dünyadaki gelişmeleri yakından takip ederek, kentleri buna göre yeniden dizayn ederek akıllı kentler oluşturmaları gerektiğini ifade etti.

Mikroskopla bile görülemeyen bir virüsün bütün düzeni alt üst ettiğini, planları bozduğunu, her gün bir felaket duymaktan yorulduklarını dile getiren Bakan Şahin, şöyle devam etti:

“Birleşmiş Milletler’de birçok toplantıya katıldım. Orada konuştuğumuz, toplumsal huzur, barış yalnız ekonomik kalkınmayla mümkün değil. Böyle olsa gelişmiş ülkeler virüse karşı bu kadar çaresiz kalmazdı. Medikal sanayinin bu kadar yükseldiği dönemde aşı ne zaman bulunacak, maskelerden ne zaman kurtulacağız diye konuşmazdık. Bu coğrafyadaki güzellikleri koruyacağız. Dünyanın her yerinde ayrı bir güzellik var. Her şey bize emanet. Çevreye dokunma, ekosistemi bozma diyor. Dünyayı cehenneme de cennete de döndürmek bizim elimizde. Kişi başına 1000 doların altında binlerce insan yaşamak zorunda. Sosyal adalet ve sosyal barış kelimelerde kaldı.”

Dünyanın en çok adalete ihtiyacının olduğunu, bölgesel kalkınmada yaptıkları çalışmalarla çok yol katedildiğini belirten Başkan Şahin, “Son zamanlarda güvenlik açısından özel bir dönemdeyiz. Güvenliği tesis etmeden hiçbir şey konuşulamıyor. Güveni tesis etmezseniz hiçbir kalkınma modeli işe yaramıyor. Güveni tesis etmemiz geriyor. Bölgesel kalkınmada şunu gördük. Her bölgenin kendine göre özel modeli var” dedi.

Kalkınmada Yerel Vizyon Bölgesel Toplantıları’nın ikinci oturumu “Akıllı ve Yeşil Şehirler” başlığıyla yapıldı.

Hakkari Valisi ve Belediye Başkan Vekili İdris Akbıyık, akıllı park alanları, toplu taşımada akıllı uygulamalar, akıllı trafik, akıllı eğitim gibi uygulamaların kentlerde yaşamı kolaylaştırdığını belirtti.

Vali Akbıyık, “Ülkemizde akıllı şehirlerle ilgili güzel uygulamalar var. Akıllı park alanları, temiz enerji ve aydınlatma, akıllı trafik, akıllı güvenlik, akıllı binalar, akıllı eğitim, mobil uygulama gibi konular yaşamı kolaylaştıran unsurlar olarak sayılabilir. Hakkari’de yol, su, kanalizasyon gibi pratik hizmetleri yapmaya çalışıyoruz. Hakkari’nin yüzde 88’i dağlarla kaplı. Bu dağları, coğrafyayı turizm alanında değerlendirmek istiyoruz. Ana geçim kaynağımız hayvancılık. Türkiye’nin en zengin çinko kaynakları Hakkari’de. Kentte her alanda önemli bir gelişme var. Yüksekova’da Organize Sanayi Bölgesi kuruyoruz.”

Vali Akbıyık, “Hakkari, Cumhuriyet tarihi, Osmanlı, Selçuklu dönemi dahil en huzurlu dönemini yaşıyor. Biz terörü önleme amacıyla aynı zamanda Kuzey Irak’ta da bulunuyoruz. Oradan gelen şehit ya da terör haberleri Hakkari olarak geçtiği için Hakkari’nin imajına maalesef zarar veriyor. Şu anda söyleyebilirim ki ilk defa Hakkari’de bu sene terör örgütüne katılım yok. Şehit, terör olayı sayısı önceki yıllara göre sürekli azalıyor.” ifadelerini kullandı.

Belediyecilikle ilgili konuşan Vali Akbıyık, “Hakkari bugüne kadar maalesef kötü yönetimler elinde belediyeciliğin içme suyu, kanalizasyon yol gibi temel hizmetleri dahi tam manasıyla yapamamış. Biz belediye başkan vekilliğini yaklaşık bir yıldır yapıyoruz. Aldığımızda bir tane dahi başlanılmış proje yoktu. Bir park tamiratı dahi yoktu. Bir tane çivi dahi çakılmamıştı.” dedi.

Siirt Valisi ve Belediye Başkan Vekili Osman Hacıbektaşoğlu da bölgedeki iller olarak kentleşme sorunlarını çözememiş belediyeler, yerleşim yerleri olduklarını ifade etti.

Eksik çalışmaları kaynakları etkin kullanarak tamamlamanın mümkün olduğunu belirten Hacıbektaşoğlu, şunları kaydetti:

“Potansiyellerimiz var. Mevcut potansiyellerimizi nasıl değerlendirebiliriz, nasıl iyi kullanabiliriz buna bakmak lazım. Belediye hizmetleri toplumun kalkınmasında çok önemli. İnsanlarımızın rahat, huzurlu yaşama imkanını geliştirdiğimiz zaman bazı şeylerin değiştiğini görebiliriz. Toplumun beklentilerini, yeni yapacağımız yatırımları yeni teknolojilerle geliştirmeliyiz.”

Muş Belediye Başkanı Feyat Asya, göreve başladığında kentin sorunlarını belirlemek amacıyla anket çalışması yaptığını ve anket sonucunda altyapı sıkıntısının ilk sırada yer aldığını dile getirdi.

Sıkıntılı bir sürecin ardından altyapı seferberliği başlattıklarını söyleyen Asya, “Akıllı kent sistemini, diğer hizmetlerimizle birlikte götürmeye çalıştık. Kentimizdeki yeşil alanları artırmaya çalışıyoruz. İnsanlara daha geniş yaşam alanları yaratmaya çalışıyoruz. Bölgemizdeki belediyeler ile batıdaki belediyelere giden talepler arasında büyük farklılıklar var. Akıllı kentler oluşturma noktasında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını önceleyerek projeler geliştiriyoruz.” diye konuştu.

Toplantı, Van Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Mehmet Aslan, Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ahmet Alanlı ve TBB Genel Sekreteri Birol Ekici’nin konuşmalarıyla sona erdi.

Toplantıya, Iğdır Valisi ve Belediye Başkan Vekili Hüseyin Engin Sarıibrahim, Siirt Valisi ve Belediye Başkan Vekili Osman Hacıbektaşoğlu, Hakkari Valisi ve Belediye Başkan Vekili İdris Akbıyık, Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan, Bitlis Belediye Başkanı Nesrullah Tanğlay, Muş Belediye Başkanı Feyat Asya, DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Osman Demirdöğen, Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Pakiş, kalkınma ajansları ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

0
bay_ld_m
Bayıldım
0
mutlu
Mutlu
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
“Kalkınmada Yerel Vizyon Bölgesel Toplantıları “nın ilki Van’da gerçekleşti.
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir