Fakat her meyve her mevsimde bulunmaz, doğa bize her mevsim aynı meyveleri vermez. Bu sebeple her bir besin ögesini farklı gıdalardan tüketmemiz daha doğru olacaktır.
İlkbahar meyveleri
İlkbahar mevsiminde hangi meyveler bulunur? Hangi mevsimde ne yenir? İlkbahar mevsiminde yenecek meyveler ve özellikleri nelerdir? İçerdikleri vitaminler sayesinde meyvelerin yararları nelerdir? İşte aylara göre ilkbaharda yenecek meyveler.
Mart ayı meyveleri
Portakal
Turunçgil familyasından olup içerisinde A ve C vitamini, potasyum, folik asit değerleri bulunmaktadır. Ayrıca portakal lif bakımından zengin bir meyvedir. Özellikle kış aylarında tüketimi bağışıklık sistemini güçlendirir, hastalıklara karşı direnci arttırır.
Elma
Vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin bir meyvedir. Sindirim sisteminden, kalp damar hastalıklarına ve cilt hastalıklarına kadar vücudumuzda her organımıza fayda sağlamaktadır. Elmanın içerisinde, A-E-B6-C ve K vitamini bulunmaktadır.
Elmanın faydaları
- Elmanın içerisinde bulunan yüksek miktarda lif içermesi kan şekerini düşürücü etki yapmaktadır.
- Elma içerisinde bulunan lif sayesinde, damar ve kalp rahatsızlıklarına yakalanma riskini azaltır. Düzenli olarak tüketildiğinde sinir hücrelerinin zarar görmesini engeller.
- Elmanın en önemli faydalarından biri, diş aralarındaki mikropları öldürmesi ve beyaz, sağlıklı dişlere kavuşturmasıdır.
- Elma, beyni Alzheimer hastalığına karşı korur. Cilt sağlığına iyi gelir ve kilo vermenizde yardımcı olmaktadır.
Mandalina
Mandalina da yine turunçgil familyasına girmektedir. İçerisindeki besin değerleri, A-Bve C vitaminleri bakımından zengin bir meyvedir.
Mandalinanın faydaları
- İçerisinde bulunan C vitamini sayesinde hastalıklara karşı direnci arttırır.
- Yüksek miktarda potasyum içermesi sebebiyle yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur.
- Kanı temizler, damar sertliğine faydalıdır.
- Bağışıklık sistemine faydalıdır ve gribe iyi gelmektedir.
Muz
Muz protein, potasyum, karbonhidrat ve diyet lif kaynağıdır. Muz ayrıca C-B6 vitaminleri, riboflavin ve folat vitaminlerini de barındırır.
Muzun faydaları
- Muzda yüksek miktarda lif bulunduğundan muz tüketimi koroner kalp hastalığı riskini azaltır.
- Muzda hem çözünür hem de çözünmez lif bulunduğundan sindirimi yavaşlatır ve uzun süre tok kalmanızı sağlar.
- Muzun içerisinde potasyum, kalsiyum, demir, folat, riboflavin ve B6 gibi vitaminler bulunduğundan vücuda düzenli alındığında sizi sağlıklı tutar.
- Anemi ile mücadeleye yardımcı olur.
Kivi
Karadeniz ve Marmara bölgesinde yetiştirilen kivi vazgeçilmez meyvelerden bir tanesidir.
Lezzetli olan bu meyve pastalarda vazgeçilmez tat olarak yerini alan kivi içerisinde bol miktarda C ve E vitaminleri bulunmaktadır. Ayrıca kalsiyum, postasyum, şeker, lif, folat, çinko ve protein içerir.
Kivinin faydaları
- Kanı temizleyici özelliği bulunmaktadır.
- Ciltte yaşlanmayı azaltır.
- Solunum yolu enfeksiyonlarına karşı etkilidir.
- Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar.
Nisan ayı meyveleri
Çilek
Sıcak havaların gelmesiyle beraber tezgahları süsleyen ve tadı kokusu ile en çok sevilen meyvelerden biridir çilek. Sağlık açısından faydaları oldukça fazladır. İçerisinde bulunan A-C-B6 ve B12 vitaminleri sayesinde güçlü bir antioksidan özelliğine sahiptir. Yine kalsiyum, fosfor, demir ve magnezyum gibi birçok besin değerleri bulunur.
Çilek faydaları
- Kansere karşı koruyucu özelliğe sahiptir.
- Alzheimer riskini azaltır.
- Kemik sağlığı açısından faydalıdır.
- İyi bir lif kaynağıdır ve bu sayede kabızlığı giderir.
- Diyabete iyi gelir.
- Kalp ve damar sağlığını korur.
Çağla
Bahar ayının müjdecisidir. Çağla, kayısı, badem gibi sert meyve veren ağaçların ham olgunlaşmamış halidir. İçerisinde B-C ve E vitaminleri bulunur ayrıca protein, kalsiyum, fosfor, magnezyum vitaminleri açısından oldukça zengindir.
Çağla faydaları
- Kansere karşı koruyucudur. Bağışıklık sistemini güçlenmesine yardımcı olur.
- Cilt sağlığında faydalıdır, yaşlanmayı geciktirir.
- Anne sütünü arttırıcı özelliği vardır.
- Kalp krizi riskini azaltır, kolestrolü düşürmeye yardımcıdır.
- İçerisindeki potasyum sayesinde tansiyonu dengeler.
Erik
Ceviz büyüklüğündedir B vitamini açısından zengindir. Erik taze ya da kurutulmuş olarak tüketilebilmektedir. Yine sofralarımıza komposto olarak da gelmektedir. B ve C vitamini açısından zengindir. Yeşil erik ve mürdüm erik olarak ayrılmaktadır. Mürdüm eriğin gdo’suz olması önemli çünkü içerisinde hormon bulunan meyveler sağlığa birçok zarar verdiğini söyleyebiliriz.
Erik faydaları
- İçerisindeki lifler sayesinde bağırsakların çalışmasını düzenler.
- Erik astım hastalığı tedavisinde önemli rol oynar.
- Yaşlılıktan kaynaklı göz hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
- Antioksidan özelliğinden dolayı damarların tıkanmasını engeller ve kalp sağlığına fayda sağlar.
- Erik en güzel faydalarından birisi vücudu temizler ve safra ve karaciğerin çok çalışarak yorulmasını engelle.
- Menopoz sonrasında kemik sağlığını korur. Cilt sağlığına da faydaları bulunmaktadır, yaygın olarak kozmetik ürünlerinde kullanılmaktadır.
Mayıs ayı meyveleri
Mayıs meyvelerinin sağlığa yararları aynı şekilde saymakla bitmez. Mayıs meyvelerinin içerisinde Can Erik, Papaz Erik, Malta Erik ve Çilek bulunmaktadır.
Bu meyvelerin vitamin değerleri yukarıda saydığımız gibi çokça insan sağlığına yararları vardır ve meyveleri mevsiminde hormonsuz tüketmek yıl boyunca insan vücudunda değerlerini koruyacaktır.