Cuma namazı nasıl kılınır? Cuma namazı nedir diye merak edenler için Cuma namazı; Cuma günleri öğlen vakitlerinde erkekler için farz olan bir namazdır. Kadınlar da kılabilir. Cuma namazı nasıl kılınır sorusu bu makalede cevap bulacaktır.
Cuma Namazı Kaç Rekattır?
Cuma namazı 16 rekattır. Bunun 4 rekatı cumanın ilk sünneti, 2 rekatı cumanın farzı, 4 rekatı cumanın son sünneti, 4 rekatı zuhri ahir ve 2 rekatı vakit namazının son sünnetidir.
Cuma Namazı Nasıl Kılınır? Cuma Namazının Kılınması
Cuma namazı Cuma günleri öğle ezanından sonra camii ya da mescitte cemaat ile kılınmaktadır. Kılınışı ise şu şekildedir.
- Öncelikle abdest alınması gerekmektedir.
- İlk sünnet öğle namazı gibi kılınmaktadır.
- İlk sünnet bittikten sonra imam mindere çıkar ve oturur.
- Müezzin bu sırada iç ezanı okumaktadır.
- Ezan bittikten sonra imam kalkar ve hutbeyi okur. Hutbe iki kısımdan meydana gelmektedir. Hutbe ile cemaat dini anlamda bilgilendirilmektedir.
- Hutbenin okunmasının ardından imam minberden iner.
- İmam cemaatin önünde durur.
- İmam cemaate 2 rekat Cuma namazını kıldırır.
- İmam ile birlikte cumanın farzı olan 2 rekat namaz kılınır.
- İmam Fatiha suresi ve zamm-ı sureyi sesli bir şekilde okur.
- Cuma namazının farzı da bittikten sonra bu sefer Cuma namazının son sünnet kılınır.
- Cuma namazının son sünneti, öğle namazının ilk sünneti ile aynı şekilde kılınmaktadır.
- Son sünnet de kılındıktan sonra Cuma namazı tamamlanmış olur.
Cuma Namazına Geç Kalmak
Cuma namazı sırasında imam selam vermeden gelen herkes namaza yetişmiş sayılmaktadır. İmam selam verdikten sonra geç gelen kişi namazını tek başına tamamlayabilir. İmam selam verdikten sonra namaza gelen kişi ise geç kalmış sayılmaktadır. Geç gelen kişi normal bir şekilde öğle namazını kılmalıdır. Kısaca özetlenecek olursa Cuma namazına yetişmiş sayılabilmek için cemaat ve imam ile birlikte en az 1 rekata yetişmek gerekmektedir. 1 rekatı bile cemaat ile birlikte kılan kişi Cuma namazına yetişmiş sayılmaktadır. Cuma namazının devamını tek başına da tamamlayabilmektedir.