Van’da “Coğrafi İşaretlerde Farkındalığın Artırılması Projesi Bölge Toplantısı” gerçekleştirildi.
Düzenlenen toplantı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Programda katılımcılara, Tarım ve Orman Bakanlığı Stratejik Pazarlama Daire Başkanlığınca hazırlanan kısa filmi izlettirildi.
Van Valisi ve Van Büyükşehir Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, bir ulusu, toplumu zengin kılan etkenlerden birinin yerel ürünleri ve yöresel kültürü olduğunu söyledi.
Her tescil edilen ürünün mutlaka korunması gerektiğine dikkat çeken Van Valisi ve Van Büyükşehir Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, şunları kaydetti:
“Batıya benzemek adına yerelimizi yok ettik, yok etmeye çalıştık. O güzelim kilimlerimizin ve halılarımızın plastik kilimlerle değiştirildiği günleri daha unutmadık. Tereyağının çarşıdan alındığı, bitkisel yağlarla eritilip karışık kullanıldığı günleri, ‘hakiki balı kendim ürettim’ diyen çiftçiyi de unutmadık. Tekrar batıdan esen rüzgarla eski kilimlerimizi, eski tereyağımızı ve eski balımızı arıyoruz. Neslimizin özünden kaçtığı bir dönemden tekrar özünü aradığı bir dönemi yaşıyoruz. Meslek odalarımız, üniversitelerimiz el ele verip ürünlerimizi tek tek tescil ediyor. Bu çalışma çok anlamlıdır. Meslek odalarımızın ve üniversitemiz el ele verip tescil belgesi alan ürünü yaşatması hepsinden daha önemlidir. Hem yöresel ürünlerimize sahip çıkacağız hem de dünyayla entegre olmaya çalışacağız. ”
Yeniliklere de açık olunması gerektiğini belirten Van Valisi ve Van Büyükşehir Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, “Eski ürünleri yeni pazarlama teknikleriyle tabi ki pazarlayacağız. Peynirimizi gıda maddelerinin konulması yasak olan plastik ambalajlarda piyasaya sunmamamız gerekiyor. Evde ürettiğimiz koyun yoğurdunu deterjan kutusunda piyasaya sunmamamız gerekiyor. Bu anlamda ciddi bir bilinçlenmeye ihtiyacımız var.” dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Stratejik Pazarlama Daire Başkanı Cihan Nazlı ise Van’da coğrafi tescillerin alınması ve yaşatılması konusunda ciddi bir çabanın olduğunu belirtti.
Düzenledikleri toplantılarda coğrafi işaretin önemini, kırsal kalkınmaya etkisini ve ürünlerin ticarileşme süreçlerinin anlattıklarını dile getiren Başkan Nazlı, şöyle konuştu:
“Ürünlerimizi koruyoruz, tescil altına alıyoruz. Tescil sürecini mutlaka Avrupa Birliği Platformu’na taşıyarak ürünlerimizin uluslararası düzeyde değer kazanmasını, ticarileşmesini ve üreticimizin bu yolla kazanmasını sağlıyoruz. Bakanlık olarak ürünlerin tescil edilmesi ve sonrasında denetlenmesi konusunda görevlerimizi sürdürüyoruz. Bu noktada paydaşlarımızla gerekli çalışmalar yapıp, işbirliği ortamları geliştiriyoruz. Proje kapsamında Kastamonu, Adana ve Kars’ta benzer organizasyonlar düzenledik. Pandemiden dolayı online olarak toplantılarımızı yaptık. Üreticilere, tüketicilere ve paydaşlara coğrafi işaretin konusunu ve öneminin anlattık.”
Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli de şehrin kültürel zenginliklerini yaşamak ve bu zenginlikleri gelecek nesillere aktarmak anlamında düzenlenen bu tür toplantıların önemli olduğunu aktardı.
Yöresel değerlerinin sayısının arttırılması için üniversite başkanlığında da toplantılar düzenlediklerini aktaran Rektör Şevli, şöyle dedi:
“Van kendine özgü birçok kültürel ürünüyle coğrafi işaret alabilecek çeşitliğe sahiptir. Belli bir üne kavuşmuş coğrafi işaret tescilli 8 ürünün korunması sağlıklı bir denetim sisteminin kurulmasıyla mümkün olur. Tescil belgesinde denetimin nasıl ve kimler yapılacağı belirlenmiştir. Van kahvaltısını ve Van gül reçelini tescil ettiren olarak üniversitemiz, otlu peyniri, kavutu, murtağayı ve keledoşu tescil ettiren Van Ticaret ve Sanayi Odası, Erciş üzümünü tescil ettiren Van Ticaret Borsası denetimlerden sorumludur. Denetim faaliyeti sırasında Turizm Fakültemiz ve YYÜ Yöresel Ürünler Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak her türlü desteği ve katkıyı sunmaya hazırız.”
Tarım ve Orman Van İl Müdürü İbrahim Görentaş da Türk Patent ve Marka Kurumunun envanterine göre Türkiy’de coğrafi işaret alabilecek ürün sayısının 2500’e yakın olduğunun anlattı.
Müdür İbrahim Görentaş, “Van’da 10 üründe coğrafi işaret alındı. 8 ürünün Türk Patent Enstitüsünde değerlendirme süreci devam etmektedir. 13 ürün için çalışmalar sürdürülmektedir.” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Van Valisi ve Van Büyükşehir Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez ve toplantıya katılanlar, Van, Hakkari, Bitlis illerine ait yöresel yemeklerin sergilendiği stantları gezdi.