Fitre nedir? Fitre, yeterince varlığı olan kişilerin Ramazan ayının sonunda vermesi gereken sadaka olmaktadır. Toplum içinde fitre olarak bilinen sadaka, fıtır sadakası ya da diğer adıyla sadaka-i fıtır şeklinde ifade edilmektedir. Bunun yanı sıra; fitre kelimesi, fıtr kelimesinden türetilmiştir. Fıtr kelimesi ise, fatr kelimesinden türemekte ve oruç açmak anlamını ifade etmektedir.
Fitre, durumu yeterli olmayan bir kişi ya da ailenin, bir günlük ihtiyacı olan yiyeceğinin karşılanması doğrultusunda verilmektedir. Bu sadakanın amacı, fakir kişi ya da ailelerin de bayram coşkusuna katılmasını sağlamaktadır. Bunun yanı sıra; durumu iyi olan kişilerin de fakirlerin halinden anlaması sağlanmaktadır. Böylece, Ramazan ayının sonunda toplumsal eşitlik yaşanmakta; bayram coşkusu yaşanmaktadır.
Fıtır sadakası ya da fitrenin miktarı, içinde bulunan toplumun hayat şartlarıyla paralel olmaktadır. Bu miktar hesaplanırken, bir kişinin iki öğünlük yiyecek miktarı belirlenmektedir. Miktarı hesaplayan kurum ise, Diyanet İşleri Başkanlığı olmaktadır. Fıtır sadakasının verileceği kişiler de önemlidir. Örneğin; durumu iyi olan birisine fıtır sadakası verilmemektedir. Bunun yanı sıra; anne, baba, eş, çocuk, torun, dede ve nine gibi yakınlara da fıtır sadakası verilmemektedir.
Fitre Kimlere Verilmelidir?
Fitre, kişinin anne, baba, dede, nine, eş ve çocuk gibi yakın akrabalarına verilmemektedir. Fitre ya da fıtır sadakası verilecek olan kişi, bakmakla yükümlü olunmayan kimselerden oluşmalıdır. Bunun yanı sıra; fitre verilmemesi gereken kişiler, mezheplere göre değişiklik göstermektedir. Hanefi Mezhebi’ne göre şu kişilere fitre verilmemelidir:
- Anne, baba, dede ve nine
- Çocuklar ve torunlar
- Eş
- Zengin kişiler
Şafii Mezhebi’ne göre ise, Müslümanlar dışındaki kimselere fitre verilmemelidir. Bunun yanı sıra; amca, dayı, hala ve teyze fakir ise, fitre verilebilmektedir.
Fitre Ne Zaman Verilmelidir?
Fitre ya da diğer adıyla fıtır sadakası, Ramazan Bayramı’nın ilk gününde verilmelidir. Ancak, bayramdan öncesi de sadaka verilebilmektedir. Bunun yanı sıra; bayram gününden sonra da fıtır sadakası dağıtılabilmektedir. En doğrusu ise, fıtır sadakasının bayram namazı öncesi verilmesidir. Bu sayede fakir kişi ya da aileler, bayram süresince ihtiyaçlarını karşılayabilmektedir.